Total Pageviews

Thursday, July 29, 2010

KEK COKLAT KUKUS

Bunga-bunga CinTa kami....Semoga kehidupan

ini sehingga hujung Nyawa dirahmati Allah.....

Hidup dan mati kami didalam Keimanan........

Sujud Syukur Padamu Ya Allah Atas Segala CINTA...........














KEK COKLAT KUKUS (resepi kawanku Rodziah)
Salam semua......salam Hari Jumaat,hari ini sangat special bagi kami sekeluarga......... 30hb Julai 1995 (15 tahun lalu) seorang baby comey telah selamat dilahirkan ke dunia ini...PPUM jam 11.06am menjadi saksi......anak diberi nama yang sangat indah...Dayang Amirah Damia bt. Hamdan......mmmmmm today is my 1st gal's besday,I Love u darlingg.....Semoga Allah mengizinkan kejayaan di dunia dan di akhirat,dirahmati Allah selalu dan disayangi/disenangi rakan2 dan taulan (guru2 juga).......InsyaAllah.

GAMBAR2 NANTI SAYA UPLOADS KENDIAN YA!.....LAYAN RESEPI DULU.....BEST NIH...MESTI DICOBA!!!!!!....ANAK2 MESTI MINTA DIBUATKAN LAGI,PERCAYALAH!!


bahan2:
2 cawan tepung serbaguna(tepung gandum beso yo!)
2 cawan gula pasir (jgn penuh sgt..nanti manis baget!)
1 cawan serbuk koko(imported lagi best! )
1 buku butter(250 gms)....guna golden churn,baru best!...anchor pun okay!
4 biji telur ayam
susu sejat Ideal 1 tin
1 camca kecil baking powder
1 camca kecil soda bikarbonat
sedikit vanilla sebagai pewangi
cara2nya:
Ayak tepung ,serbuk koko,baking powder n soda bikarbonat kedalam satu bekas dan ketepikan.
Putar gula ngan butter,tambah telur satu persatu ,dah rata masukkan campuran tepung tadi berselang seli ngan susu cair tadikk sehingga abisss.....dah rata semuanya,masukkan ke dalam loyang yang telah dilencer ngan majerin dan ditabur campuran tepung ngan serbuk koko (petua supaya apa2 kek coklat rasa lebih kecoklatannya....haaa rasanya bermula dari luar lagiii!!!!).
Kukuskan kek ini selama 50 minit pada paras 45 dgree pada dapur gas........bancuhan kek hendaklah ditutup ngan plastik agar air kukusan tidak menitik kedalamnya....lihat gambar ya!!!
Setelah kek masak, hendaklah dibiarkan betul2 sejuk....biasanya saya biarkan semalaman atau masukkan ajerr kedalam petiais (biarlah dah sejuk sket,barulah masukkan....kang rosak lak petiais).......kemudian barulah tambah ganache.....ikut kreativiti kengkawanlah ya!!!.
emmm...senang kannnn.....Selamat Mencoba dan Beramal.
Lepas Solat Jumaat...kami anak beranak akan berangkat ke sekolah Kak Long Damia,untuk celebrate besday!!!! ala kadar sahaja...yang penting air tangan ibu!!!!

Wednesday, July 28, 2010

BUAH REDAN











Buah REDAN

Buah Redan nama di beri,
Diberi makan orang bangsawan,
sudahlah lama hamba berhenti,salam sejahtera,selamat bersiaran.

Salam bersiaran sekali lagi.....Ramadhan pun tak berapa lama lagi,selamat tinggal Syaaban,selamat tinggal Rejab..........hingga ketemu di tahun depan,insyaAllah.........(Syaaban digelar bulan Rasul,rejab digelar bulan Allah dan Ramadhan di gelar bulan Umat....kenapa ?????? hanya Allah yang maha mengetauinya).

Berbalik kepada buah Redan,hampir semua orang(kebanyakan) suka akan kuih ini...especially during Hari Raya....dulu2 masa zaman kanak2 kuih ini cuma *datang* setahun sekali tapi lerr nii tak susah nak cari,banyak di jual di kedai-kedai atau gerai2 tepi jalan...saya baru pestime cuba buat ni...saya nak try tengok jadikk ke tidak??? hushsss....syiuk giler,best tae kaw!!!..menjadi!!!!!,horey,horey...ada kuih raya sey tahun ni...haaaaa dek sobab menjadikkk jadi bolehlah share ngan kawan2.Layan lah resepi kat bawah ya!!!,resepi diambil dari buku resepi kak Long yang *bersepah-sepah* kat ngumah omak....eeee.


bahan2:
1 kampit tepung pulut
1/2 kotak santan (ayam brand) atau 1 paket serbuk santan
1 cawan gula pasir
1 sudu besar air kapur
1 1/2 sudu kecil perasa ros atau apa2 perasa yg puan2 atau tuan2 suka(ini saya yang suka2 tambah)
air secukupnya
Bijan secukupnya
minyak untuk mengoreng

cara2nya:
campurkan kesemua bahan2 kedalam satu mangkok dan diuli sehingga sedang2 *licak* atau lembut,gentil2kan bentuk berbola, saiz ikut kesukaan kengkawan...buatlah comey2 baru cantik!!! barulah best hasilnya....hasil gentilan itu campakkan ajerr kedalam mangkok berisi bijan...lumurkan,dah banyak hasil gentilan yang berlumur bijan,barulah digoreng dgn api yang perlahan....biarkan betul2 kekuningan barulah diangkat dan ditoskan,biarkan betul2 sejuk,barulah rangup,berderak-derak.......taadaaa siap untuk dihidang dan dinikmati....

Selamat Mencoba dan Beramal.

Monday, July 5, 2010

Ayam Briyani Sihat


Ayam Briyani Sihat...........sesiapa sahaja boleh mencubanya tanpa rasa bersalah!!!!....takut2 terlebih cholesterol ke???? tak ada lagi.....sebab saya telah menciptanya tanpa menggunakan santan.......tak caya?? jom kita sesama zaass resepi kat bawah.........

bahan2

_1 ekor ayam sederhana besar,dipotong 14,dibuang kulit dan
dibersihkan
_5 labu kentang,dikupas kulitnya,dibersihkan dan diredam dalam mangkok berisi sedikit air
_5labu bawang besar,dikupas kulit arinya,dibersihkan dan dipotong 4 tapi tak putus
_3 biji lada merah dan 3 biji lada hijau dibersih dan dibelah tengah tapi tak putus
_1 kotak kecil yogurt(low fat) perasa natural
_sehiris lemon atau limau nipis
_garam secukup rasa dan gula (Anggaran 1/2 - 1 sudu kecil)
_sedikit daun ketumbar(klu suka),tak ada pun takpa!!!
_ 1 1/2 paket rempah briyani faizah
_sedikit minyak sayur2an untuk menumis (2 -3 sudu besar)

bahan penumis

Penumis 4 beradik(kulit kayu manis,buah pelaga,bunga lawang dan bunga cengkih)
daun pandan - 2 helai,disimpulkan...

bahan kisar

6 -7 ulas bawang merah
3 -4 ulas bawang putih
4 -5 ulas buah keras
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 - 3 batang serai

cara2nya

panaskan minyak untuk menumis......masukkan daun pandan dan bahan2 penumis,setelah terbit bau,masukkan bahan kisar dan garam,goreng sehingga terbit minyak/garing sedikit,kemudian masukkan pes briyani Faizah.....biarkan seketika ia mereneh.....masukkan ayam,balik2kan ayam biar ia rata beroles rempah, bila ayam agak kecut,masukkan sedikit air( 800 - 1000mls) bersama kentang....biarkan kentang dan ayam empuk sedikit,masukkan yogurt,rasa garam dan gula(adjaz2ler...).......akhir sekali perah sedikit jus lemon atau limau(jgn sampai masam sangat!!!!sebab yogurt sendiri pun dah masam...).......cubalah!!!!,InsyaAllah makanan ini *sihat*.....enak dimakan bersama nasi atau roti(roti arab lagi best!!!!).....cuma pesanan saya,berhenti MAKAN sebelum kenyang!!!!.SELAMAT MENCUBA DAN BERAMAL!!!!!

Saturday, July 3, 2010

Rich Oreo Choc Brownies Dr. Ina Har......




Salam semua......jom kita same2 layan entri kali ni..... Rich Oreo Chocolate Brownies....emmm sebagaimana namanya.....memang sungguh *rich*......sedap!(sambil tutup mulut rapat2 dan lama sket)....emmmm memang sedap!.

pestime rasa brownies ni kat Awana Kijal masa reunion MedicUSM92 (ingat gikk,masa tu kat area swimming pool,Dr Asniza n anak2 serta my anak2 n me menghabiskan semua brownies dalam tupperware itu.....huiiis takdo sogan2 do......) ,haaaaa sape lagik kalau bukan inot yang masak......inot tu, Dr.Inahar, kawan masa kat USM dulu2,macam tak caye jerr dia masak ko.....dulu2 dia ni blurr2 jerr,kalau citer pasal masak2,....tu arr kalau ada kemahuan di situ ada highway,hehehe.....sekarang ko!!!!! uishhh cuba korang layari blog masak2 dia....Inahar's cooking time!....best siott koooo,macam2 dia masak.....inot! minta izin siarkan reserpi brownies ni ek ...makaseh inot......so,korang layanlah reserpi nih ek....cuba tau!!.Selamat Mencuba dan Beramal.
bahan2nya:
-225 gm butter
-240 cooking choc.
-3 biji telur ayam (large)
-1 sudu teh serbuk kopi
-1 sudu teh esen vanilla
-250gm gula castor(saya kurangkan sket-180gm)
-60 gm tepung,40gm serbuk koko,1/2 sudu besar BP,1 sudu kecil garam.....semuanya diayak bersama.
-1 1/2 packs oreo cookies-break n mix with 15gm flour....dlm percubaan kali ni akak guna oreo double cream peanut butter n choc.

cara2nya:
-cairkan chocolate n add butter,stirr till smooth.
-pukul telur,serbuk kopi,esen vanilla sehingga rata kemudian masukkan ke dalam bancuhan chocolate.
-masukkan adunan tepung yang telah diayak,gaul rata dan akhir sekali masukkan kepingan biskut oreo.
-bolehlah dibakar di dalam loyang non-stick bersaiz 8" pada kepanasan oven 170`c selama 45 min.


Friday, July 2, 2010

Rumahku syurgaku........KD GARDENS















RUMAHKU SYURGAKU........Alhamdullillah inilah rumahku syurgaku kd gardens ..........walaupun tak seberapa tapi kami sekeluarga sangat bersyukur dengan apa yang dikurniakan...dibeli pada tahun 1998,masa zaman kemelesetan ekonomi...(gawat masa tu..1997-2000) dapat diskaun 35% lumayan!!!!,sebenarnya *patient*(dah jadi kawan n jiran lerr ni...) yang rekomen beli!!....Dik Nor (makaceh ya!).....projek ni terbengkalai sekejap,banyak loan yang tak lepasss....so developer jual macam goreng pisang!!!!! saper nak????.....kebetulan n mungkin REZEKI kami sekeluarga,kami mendapat peluang itu,ALHAMDULLILLAH!...Kd Gardens nama di beri,diduduki sejak tahun 2000 (semperna anakku yang ke-tiga dilahirkan).Kd Gardens bermaksud ??????........tungguuuu!!!!! nanti saya sambung cerita kay!!