Total Pageviews

Tuesday, October 8, 2013

PULUT BAKAR KUALA BESUT.......

AS SALAM...... #PULUT BAKAR

Pernahkah anda mencuba #PULUT BAKAR ......arini akak nak share ngan uols Pulut Bakar Kuala Besut ..... akak pun tak pernah jumpa n makan walaupun selama niii mengaji di Kelate n pernah bekerja kat Kuala Terengganu tetapi belum pernah berkesempatan n tak tau pun akan keujudan nya......
Aritu masa gi melawat kak Dina kat MRSM Kota Putera,berkesempatan gi pasar pagi Kuala Besut ....eh eh tertarik plk melihat. mokcik comeii nii berniaga Pulut Bakar nih....rm1.50 jerr. untuk satu ketul @bata.
Jommm layan video n gambar2 nii eh.........

video

 



 
1st time akak jumpa niii.....2 mimggu lepas di Pasar Pagi Kuala Besut, hari Jumaat.....menurut kata mokcik comeii nii ......pulut dikukus ngan santan.... di tambah halba n cengkih......baunya wangi,harummm sangat......exortic.....macam makan pulut yang ada kerak tuuu...crunchy....krup krap....hehehe dan rasanya manis.....pendek kata marbeles makan panas2.....teringat plk Pulut Panggang SWK...uiissh(itu citer lain).......Ok, jumpa lagi ngan entri lain eh..... Selamat Beramal.

BURSA KEBAB

As salam.......jommm kita jalan-jalan ke TURKEY ......jalan2 cari makan di kota BURSA,nunnn jauh di sana......

Awal tahun 2013,mac lalu.....kami sekeluarga berkesempatan ziarah ke TURKEY......aduhaiii akak dah jatuh cinta dengan negara ini.....permandangan sangat menyejuk mata.....sangat "romantik" dan sangat bersejarah.......nantilah akak kongsi ngan uols gambar2 di sana eh.....kali ini akak kongsi yang ini dulu eh.......
Kata orang,kalau dah sampai di Turkey.....tak sah lerr tak perkena KEBAB....kannn!!! so entri kali niii akak bawa uols terbang ke sana.....jommm layan gambar-gambar wols nii...mengikut kata pemandu pelanjung kami....inilah restoran KEBAB yang debommm di daerah BURSA Turkey niii.....untuk ke sini kami perlu melintasi sebatang sungai yang menghadap ke laut mati dengan sebuah feri...ala ala feri kat Pulau Pinang tuuuu....

 
 
 
 Nyumm-nyumm.....nyummmyy.......wowwws.....sedap beb!!...daging lembut..... garing di luar lembab di dalam....aduhaiii....hidangan sangat simple tapiiii terbaek!!!....muuah.

                                                   
 Salsa.....fresh!!!.....simply delicious....tomatoes,lectures,olives,red bits,pickles n lemons...wowws!

 







 
Kepada sesiapa yang bakal ke Turkey.......jangan lupa singgah ke sini tau.......Sahsen veya www.kofteciyusuf.com 
Selamat malam semua.....wasalam,selamat beramal....muuuaah

Sunday, July 28, 2013

IKAN SIAKAP STIM CIK YANG ........

AS SALAM....

Sudah berbuka semua?....... Alhamdullillah kan,dah hampir 20 hari kita semua berpuasa kan......sekejap jerr rasanya,dah mula rasa akan merindui bulan Ramadhan lagi kan....bulan yang penuh barakah....bulan yang penuh dengan ibadah,bulan yang dapat mengikis dosa.....sempat tak agaknya untuk bertemu dengan Ramadhan tahun depan?insya Allah......  Lailatul Qadar kurniaan yang tak terhingga untuk umat Muhammad (s.a.w) yang umur nya tak sepanjang umat2 yang terdahulu,satu malam yang istimewa itu umpama 1000 bulan....ibadah satu malam umpama beribadah 1000 bulan,lumayannn...... itulah peluang! ...... 10 hari terakhir Ramadhan menjadi rahsianya.

Apa kena mengena cerita ini ngan Ikan Siakap Stim Cik Yang ......
Gini......,Cik Yang akan fikir2kan apa menu nak masak pada 10 hari terakhir...... walaupun kebiasaanya pada 10 hari terakhir Ramadhan,wanita seperti Cik Yang sering di beri cuti ABC (Allah Beri Cuti-bahasa anak2) tetapi Cik Yang tak mau terlepas untuk mendapat ganjaran malam yang istimewa ini..... so Cik Yang akan pastikan seisi rumah senang untuk bangun malam dan mengimarahkan malam2 ini.....  Cik Yang akan pastikan menu yang dimasak tidak terlalu berat,senang dihadam, dengan itu "rakyat jelata" seisi rumah akan senang bangun untuk bertahajud.....insya Allah,tiada daya upaya kecuali dengan izin Allah jua......... <3>

Disini Cik Yang kongsi ngan uols Ikan Siakap Stim Cik Yang eh.....

bawang putih,halia,cili merah,cili api,serai di hiris nipis...bawang besar holland dihiris bulat2 dan sehiris lemon.
 





Inilah rupanya Ikan Siakap Stim Cik Yang ............ sedap dan segar,yang pastinya makanan begini akan dihadamkan dalam masa 2 jam sahaja.....perut akan rasa sangat selesa......InsyaAllah,selamat beramal dan mencuba,

resepi:-
Seekor Ikan siakap dibersihkan di potong dua,dilumur ngan garam,serbuk lada hitam,serbuk kayu manis dan tepung jagung.....dikukus.....sementara itu tumis bawang putih dengan satu sudu kecil minyak zaitun....masukkan semua bahan hirisan dan tambah satu setengah cawan air...... biar menggelegak (haaa..... lama tak guna perkataan ini)........tambah sedikit garam,gula dan satu sudu kecil kicap (kalau suka boleh ganti sos tiram....Cik Yang takleh guna sbb seisi rumah alergi)......akhir sekali perah hirisan lemon.....sesuaikan rasa,jika ok......siramkan kedalam kukusan ikan tadi.....biar seketika dan diangkat....siap dalam masa 25 minit sahaja......ok,bereh!





Monday, July 22, 2013

RED VELVET...cup cake

As salam........

 

........ sekarang jam menunjukkan pukul 5.30pm......tak lama lagi berbukalah kita eh......selamat berbuka lah semuanya eh,akak sekarang berada di Hospital Pakar Seremban (KPJ) menemani anak...... Adek Soofea telah dimasukkan ke wad kerana AEBA (Asthmatic attack) ......jadi berkampunglah kami disini....bersahur dan berbuka disinilah nampaknya.  Alhamdullillah Adek Soofea nampak bertambah baik .....doa bersama ya, agar anak akak cepat sembuh dengan sempurnanya.....amin.

....... nak citer ngan uols cerita semalam.....Kak Long Damia buat surprise untuk Adek Soofea n ibu ...... menjadik gak surprise tuuu ..... terima kasih untuk Kak Long Damia.........LOVE u so much muuaah.

Wahhhhh!!!! RED VELVET tuuuu kata Adek Soofea ....... 1st attempt dah jadi.... kira ok lah tu Kak Long......so semalam kami berbuka ngan RED VELVET lerrr......ummppss nyummy!!

niiii akak share ngan uols.........


 
wahhhh!!! cantik kan hasil air tangan Kak Long Damia .........
 
 
hehehehe melted ........ nak cepat  kata Kak Long,masih suam dah disapu krim....
 
 
Sedap rasanya........ Kak Long guna susu peras strawberi ya.....
 
 
Ayah mithali,rajin layan anak-anak makan............
 
Okay semua.....jumpa lagi eh,akak nak siap2 untuk berbuka pulak.........SELAMAT BERBUKA.
 

Sunday, July 14, 2013

KARIPAP OH KARIPAP..........

As salam........ Selamat Berpuasa semua..... semoga berada dalam rahmat Allah kita semua eh.........

Baby (Hasya Adreana).....reguest nak makan karipap untuk berbuka....ibu kata:petang nanti kita gi Pasar Ramadhan TTJ ek,kita beli karipap kay......baby kata:ala....ibu buat lah,baby nak karipap inti daging ibu tuuu....."kan ibu buat ngan air tangan"  suke hati dia jerr.....  Yolah baby!..... anak yang sorang niii memang pandai memujuk ....... so akak berusahalah jugak,walaupun dah hampir setahun tak buat .... uh uh yalah setahun ada!

 
inti kentang,daging cincang,lobak merah,daun sup,bawang besar n cili merah masak tumis bawang putih,halia sikit ngan lada hitam.....ermmmm,niii yang baby suke sangat tuuu.......
 
 
 kulit karipap guna planta yang dipanaskan dan digaul ngan tepung n air sikit....
 
 
canaikan pastri,tambah inti dan tambah potongan telur rebus........
 
 
klim tepi pastri............
 
 
haaa cam giniii......
 
 
banyak jugak jadinya..........dah siap bolehlah digoreng ngan api yang perlahan.....
 
 
 
 Haaaa dah bereh semuanya.......baby sangat puas hati.....terima kasih ibuuu dengan senyum yang melerek-lerek......ehmmmm baby! baby! ...... tiada yang lebih bahagia dari melihat orang yang tersayang tersenyum penuh bahagi kannn ....Love uols.
 

Monday, July 1, 2013

PESTA BUKU ANTARABANGSA 2013.........ADEK SOOFEA

AS SALAM........

 Kak ngah Soofea atau nama manja kat ngumah....."Adek soofea",anak akak nombor 2 dalam diam-diam telah menyertai pertandingan fotografi baru-baru niii.....anjuran TELAGA BIRU dengan tema "SOLAT DI MANA-MANA' ........ patutlah semasa perjalanan kami untuk ziarah dan umrah ke Turki,Mekah dan Madinah baru-baru niii,dialah orang yang paling sibuk dan rajin merakam perjalanan kami......ermmmm ada udang sebalik batu rupanya.  

Alhamdullillah,walaupun bukan tempat pertama,kedua atau ketiga......habis tuuu nombor berapa ek? hehehehe......walaupun cuma saguhati jerrr tetapi ibu dan ayah merasa bangga atas keberanian Adek untuk mencuba........tambahan adek seorang jerr peserta dari murid-murid sekolah,kira oklah tuuu kan.......Si Ayah lagilah bangga,nak tau kenapa?jommmm layan gambar-gambar di bawah:-


 
Hadiah di sampaikan oleh Dr. Hj Zahazan Mohamad (orangnya sangat tawaduk dan baik hatinya......sempat juga mendoakan kejayaan untuk Adek Soofea sehingga Adek terkesima)
 
 
Gen-Q ....... Manual Remaja Bertakwa isu no.23
 

 Tadaaaa.......haaaa inilah gambar yang telah memenangi pertandingan tuuuu........6 keping gambar yang di kirim,gambar iiiini juga menjadi pilihan juri.......takdir Si Ayah dan Si Anak rupanya.
 Masjid Biru Istanbul,Turki. 
 

Monday, June 17, 2013

SRI-KAYA NEK IBOT


AS-SALAM ..........muuuaaahhhh

.......... yeaayy rasa nak share ngan uols resepi arwah nek Ibot (Dayang Hajjah Ibot) akak.....nenek selalu jamu niii ngan lopes (pulut yang dilipat dalam daun palas bentuk macam pulut panggang diikat berkapit empat....... kemudian direbus ngan santan dan dikukus pula.....memang tahan lama,susah nak basi)........akak cicah ngan pulut pangang import direct dari Bintangor Sarawak.....terbaik punye!!!

jommm layan.........



Sedap sehhhh........manis lemak berkrim

resepi: telur,santan+air pandan,gula sama banyak iaitu satu cawan......pukul rata,dan dikukus 15 ke 20 minit dap siap........ adakala akak tambah ngan tepung sedikit lebih kurang satu sudu kecil jerr to make it firm sket..... selamat mencuba dan beramal kay

Saturday, June 15, 2013

KENANGA -HARUM BAUNYA

AS SALAM........

Bertemu lagi kita di alam maya ini.......lama sungguh akak tidur kan,saje2 jenguk kesini......rasa rindu nak conteng2 semula....jom layannnnn.

last entry sep.2011.....sebulan sebelum akak berangkat ke Mekah rupanya.....patutlah,sibuk dan menyibukkan diri mempersiapkan diri,mental dan fizikal untuk kesana.........

Akak saje nak kongsi taman akak arini.... KD-GARDEN


haaaa.....cantik tak?.......cantik kan ..... gembira betul bila ia dah mula berbunga,yang paling best tuuuu.....keharumannya semerbak ke pelusuk taman.....segar!,sungguh menyegarkan..... KENANGA.


Taklah lama sgt akak menunggu ia mengeluarkan bunga,lebih kurang sebulan lebih jerrr....masa beli pokok niii,memang dah nampak macam nak kuarkan putik dah pun......cun2 nak puasa dah niii,boleh kutip buh dalam beg telekung bawa gii Tarawih kat masjid.....sure best,harummm giler!


okay guys ..... SELAMAT MENYAMBUT SYAABAN BULAN RASUL.....,jommm banyakkan berpuasa dan membaca Al-Quran ....... bila bulan Ramadhan kita dah ready sepenuhnya........INSHAALLAH........selamat beramal!