Total Pageviews

Monday, June 17, 2013

SRI-KAYA NEK IBOT


AS-SALAM ..........muuuaaahhhh

.......... yeaayy rasa nak share ngan uols resepi arwah nek Ibot (Dayang Hajjah Ibot) akak.....nenek selalu jamu niii ngan lopes (pulut yang dilipat dalam daun palas bentuk macam pulut panggang diikat berkapit empat....... kemudian direbus ngan santan dan dikukus pula.....memang tahan lama,susah nak basi)........akak cicah ngan pulut pangang import direct dari Bintangor Sarawak.....terbaik punye!!!

jommm layan.........



Sedap sehhhh........manis lemak berkrim

resepi: telur,santan+air pandan,gula sama banyak iaitu satu cawan......pukul rata,dan dikukus 15 ke 20 minit dap siap........ adakala akak tambah ngan tepung sedikit lebih kurang satu sudu kecil jerr to make it firm sket..... selamat mencuba dan beramal kay

Saturday, June 15, 2013

KENANGA -HARUM BAUNYA

AS SALAM........

Bertemu lagi kita di alam maya ini.......lama sungguh akak tidur kan,saje2 jenguk kesini......rasa rindu nak conteng2 semula....jom layannnnn.

last entry sep.2011.....sebulan sebelum akak berangkat ke Mekah rupanya.....patutlah,sibuk dan menyibukkan diri mempersiapkan diri,mental dan fizikal untuk kesana.........

Akak saje nak kongsi taman akak arini.... KD-GARDEN


haaaa.....cantik tak?.......cantik kan ..... gembira betul bila ia dah mula berbunga,yang paling best tuuuu.....keharumannya semerbak ke pelusuk taman.....segar!,sungguh menyegarkan..... KENANGA.


Taklah lama sgt akak menunggu ia mengeluarkan bunga,lebih kurang sebulan lebih jerrr....masa beli pokok niii,memang dah nampak macam nak kuarkan putik dah pun......cun2 nak puasa dah niii,boleh kutip buh dalam beg telekung bawa gii Tarawih kat masjid.....sure best,harummm giler!


okay guys ..... SELAMAT MENYAMBUT SYAABAN BULAN RASUL.....,jommm banyakkan berpuasa dan membaca Al-Quran ....... bila bulan Ramadhan kita dah ready sepenuhnya........INSHAALLAH........selamat beramal!