Total Pageviews

Wednesday, June 4, 2014

TOPKAPI Palace Istanbul

As Salam ......... campak balik citer lama,saje nak layan gambar2 lama nih..... mac 2013 kat Instanbul Turki,Topkapi Palace.... salah satu tempat yang harus dilawati kalau berkunjung ke Istanbul...istana lama ini sangat awesome.... terasa berada dizaman Al-Fateh ....tambahan dengan cuaca early spring yg sangat nyaman dgn tunas2 tulip yg mula menyerlah.... kami sekeluarga sangat bersyukur dengan kesempatan ini.... terima kasih ya Allah.






Tuesday, June 3, 2014

Baked Potatoes

Assalammualaikum......

Cheesy Baked Potatoes ..... simply delicious !!
buat sorang seketul untuk 5 beranak ..... Ayah,Ibu,Kak Feya,Kak Dina n Bby .... bibik takde,balik bercuti ke Indon,Kak Long nunn jauh kat sana ....(semoga kamu sihat dan dilindungi Allah anakku!).

Cara2nya :

Mula2 bersihkan kentang,kemudian bakar dalam oven ... bila dah masak/lembut,......disejukkan sebentar dan dikorek seperti gambar dibawah,isinya diambil dan dicampurkan kedalam campuran daging cincang yang telah dimasak,tambahkan sedikit butter(2 sudu besar),parmesan cheese(ikut suka.akak tambah 2 sudu besar),susu segar atau krim segar (5 sudu besar) ...... gaulkan hingga rata .... tambah oregano atau mixed hrebs ikut kesukaan ..... kemudian campuran kentang bersama daging cincang ini disumbat semula kedalam poket kentang tadi.........akhir sekali taburkan mozarella cheese dan dibakar guna api atas sahaja pada kepanasan 180 celcius hingga kekuningan.



Kentang yg telah dibakar dan dikorek ......



Kentang yg siap disumbat......



Kentang yg siap berinti ditabur Mozarella cheese......
he3....... kentang yang dah siap dimasak lupa nak diambil gambarnya.....nyam2.
Selamat Mencuba.









Cream Puff .... Projek kak Feya lagi ♥


As salam.....   

Selamat petang semua,petang niii.... akak teman Kak Feya buat projek Cream Puff pula.... Sementara dia belum berangkat ke Turki nii ... kita layannn dia.. mudah2an di sana nanti dia boleh berdikari .... jommm layan......

resepi:
  • 1/4 cawan air 
  • 1/4 cawan susu segar
  • 1/4 butter (salted....Anchor)
  • 1/2 cawan tepung
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil vanilla essen

cara2nya:

Masakkan air,susu dan butter sehingga didih....kecilkan api dapur,masukkan tepung ... gaulll sampai rata kemudian tutup terus api dapur....sambil terus mengaullll hingga betul2 rata....biarkan suam.  Bila sudah suam,masukkan telur satu per satu sambil terus digaul sebati ..... bila semuanya selesai bolehlah dimasukkan kedalam piping bag untuk dibentuk .... kemudian bakar dgn api 170 celcius 25 minit .... bila sudah masak bolehlah disejukkan atas redai ...... kemudian di gumting tepinya untuk dibuat poket bagi mengisi custard nanti.... Tadaaaa.....siap!


Cara membuat custard pula,bahan2nya:


  • 550mls susu segar
  • 90 gram gula
  • 60 gram tepung custard 
  • 1 sb butter

Masakkan ketiga2 bahan yg pertama dengan api yang perlahan hingga mendidih dan agak pekat .... bila agak pekat tutupkan api dan masukkan butter sambil terus dikacau ....butter ini akan mengilatkan custard .... biarkan sejuk seketika baru dimasukkan ke dalam piping bag dan bolehlah dipicit ke dalam poket Cream Puff yg telah sejuk itu .....yeayyy dah siap!!!,klu suka boleh juga taburkan dengan icing sugar atau glaze dengan coklat .... kalau begitu saje pun dah ok sgt.....he3


sejukkan Puff  atas rack ......


cream puff yang telah siap berinti custard......



Tadaaa ...... bolehlah dirasa !!
Tahniah untuk Kak Feya ................. <3 font="">

Friday, May 23, 2014

NASI KERABU .... SOLOK LADO ..... Waalaweyy

Assalammualaikum......

Hiii..... bertemu lagi kita  di alam maya ini.. hari ini rasa macam nak share dengan uols syok nyer bila sekali cuba terus menjadi ..... 1st time cuba buat solok lado atau sarak kata orang nganu kite....  Alhamdullillah ♥ berehh!.... bila solok lado dah jadi.., rasa2 marce nak make denge nasi kerabu lo pulok.... jommm alang2 menyeluk pekasam....... cer lihat entri seterusnya kat bawah nih,dah jadi projek *Nasi Kerabu* ..... kami anak beranak beria2 membuatnya bersama2.... syok giler!


Nak buat solok lado tak susah mana sebenarnya......cuma leceh,rumit...*mengulit* jer.
mula2 sediakan lada hijau.....cari yg kembung2 sket.....bersihkan...belah memanjang jgn sampai putus...buat macam poket... buangkan bijinya...buat dgn cermat....ketepikan...akak guna 8 butir.
2 ekor ikan Sardin@Selayang yg sederhana besar.... siang dan bersihkan....ambil isi shj ...campur kelapa parut yg agak muda.. putih sahaja,anggaran kurang sedikit dari isi ikan....masuk dlm food processor bersama 3 ulas bawang merah 2 hiris halia...garam,gula dan sedikit asam jawa....oops! tambahkan 1 sudu besar telor untuk bind campuran...bila rasa dah ok....pipe aje guna piping bag ke dalam poket cili hijau tadi.....susun cili2 yg sudah disumbat tadi ke dalam periuk....jerang bersama santan pekat anggaran sama rata tinggi dengan cili2 tu...masak sehingga santan agak kering.... Selamat Mencuba.