Total Pageviews

Friday, May 23, 2014

NASI KERABU .... SOLOK LADO ..... Waalaweyy

Assalammualaikum......

Hiii..... bertemu lagi kita  di alam maya ini.. hari ini rasa macam nak share dengan uols syok nyer bila sekali cuba terus menjadi ..... 1st time cuba buat solok lado atau sarak kata orang nganu kite....  Alhamdullillah ♥ berehh!.... bila solok lado dah jadi.., rasa2 marce nak make denge nasi kerabu lo pulok.... jommm alang2 menyeluk pekasam....... cer lihat entri seterusnya kat bawah nih,dah jadi projek *Nasi Kerabu* ..... kami anak beranak beria2 membuatnya bersama2.... syok giler!


Nak buat solok lado tak susah mana sebenarnya......cuma leceh,rumit...*mengulit* jer.
mula2 sediakan lada hijau.....cari yg kembung2 sket.....bersihkan...belah memanjang jgn sampai putus...buat macam poket... buangkan bijinya...buat dgn cermat....ketepikan...akak guna 8 butir.
2 ekor ikan Sardin@Selayang yg sederhana besar.... siang dan bersihkan....ambil isi shj ...campur kelapa parut yg agak muda.. putih sahaja,anggaran kurang sedikit dari isi ikan....masuk dlm food processor bersama 3 ulas bawang merah 2 hiris halia...garam,gula dan sedikit asam jawa....oops! tambahkan 1 sudu besar telor untuk bind campuran...bila rasa dah ok....pipe aje guna piping bag ke dalam poket cili hijau tadi.....susun cili2 yg sudah disumbat tadi ke dalam periuk....jerang bersama santan pekat anggaran sama rata tinggi dengan cili2 tu...masak sehingga santan agak kering.... Selamat Mencuba.