Total Pageviews

Tuesday, April 19, 2011

LAKSA KELANTAN.....DI BALAS RENDANG AYAM


As salam....ni citer semalam erk....akak masak Laksa kelantan...anak tekak ni....ngada2lah pulak...layan jer ler...dan terpaksalah gamaknya seisi ngumah makan juga walaupun bukan kesukaan mereka....eeh eeh...tak sangka Atok makan banyak...sedap katanya.....akak guna laksa beras...ade Mek Kelantan yang tolong buatkan,dia berniaga kat Pasar Tani Ampangan....sekilo rm3.40.....akak sediakan kuah ajerr n ulam2an....
Haaaa...nilah laksa berasnya...sedap!!!!....kalau buat Laksa Kedah pun best ni....nanti arrr...lain kali erk!

Best.....

Nyummmyyyy......

Haaaaa.......tulah namanya rezeki.....akak buat lebih sket laksa tadikk...so akak share ngan jiran sebelah ngumah....zan...makaceh erk.....woooo...best u!!!...rendang daun????...aper erk....lupa nak tanya......best!!!!


sodapppp!!!

.........ingatkan takyah masak nasi(makan Laksa kelantan jerr....)...aleh2...kena masak gak nasi...dah namanyerr MELAYU.....nasi gak best!..enjoys!

LAKSA KELANTAN

bahan2nya:-

Laksa beras 1 kilo...dikukus sekejap.....

sedikt sambal belacan.....akak tak guna belacan pun..ada allergy!

5 ekor ikan(akak guna ikan selar)...direbus dgn garam,asam keping dan lengkuas..

santan...akak guna 1 kotak santan ayam brand....

sedikit lada hitam...anggaran 2 sudu kecil...*

bawang merah...5/6 ulas..*

bawang putih 3 ulas..*

akak tambah 2 batang serai..dititik

sedikit garam,gula n asam keping.....


cara2nya:-

mesin halus isi ikan yg telah direbus dan disejukkan......kisar semua bahan2 *.....rebus isi ikan dan bahan2 yg dikisar dengan anggaran 1 liter air......tambah asam,garam,gula dan serai...akhir sekali tambah santan....kalau dah ngam rasanya....kira oklah tu...sediakan ulam2an..spt mentimun,taugeh,kacang panjang,kobis,daun kesum,bunga kantan dan asam limau kasturi.....haaa...dah boleh dihidangkan....makan ngan sambal belacan....uhmmmmppp!!!.......SELAMAT MENCUBA DAN BERAMAL.















No comments:

Post a Comment