Total Pageviews

Saturday, February 19, 2011

RENDANG AYAM....sempoiiii


As-Salam....N3 kali ni,resipi Rendang Ayam Sempoii......permintaan anak2 di pagi Ahad...ibu layan aje....tak boleh selalu tau,sekali sekala jer.....kebetulan Kak Long kat asrama pun ada talipon.....*BU....datang tak petang ni?....kalau datang bawa makanan tau..aper2 pun takper,rendang ke.... eewahhh,nampaknya permintaan mereka sama......so menjadilah rendang akak di pagi Ahad ni......sempoi jer,uolls bolehlah layan resipi kat bawah erk...Selamat Mencuba Dan Beramal.

bahan2nya:

-2 ekor ayam dipotong dan dibersihkan (akak biasanya buang kulitnya)....klu resepi asal mak mentua....ayamnya *dilayo* dgn api/bara...barulah naik bau...lagi best klu ayam kampung!
-santan dari 3 biji kelapa....fuiiiyoooo,banyak kan...klu resipi mak mentua...sekor ayam,2 biji kelapanya....takut!!!...tapi jadi nyerrr...sedapp!!
-20 biji cili padi (ikut kesukaan sendiri)*
-2/3 sudu cili boh
-10 ulas bawang merah*
-5 ulas bawang putih*
-2 inci kunyit hidup*
-2/3 inci halia*
-3/4 inci lengkuas*
-10 batang serai(5 batang dikisar dan 5 batang lagi dititik)*
-4 sudu besar rempah rendang(atau mesin 2 sudu besar ketumbar,1 sudu besar jintan manis dan jintan putih)
-2/3 sudu besar kerisik kelapa
-6 helai daun limau purut
-2 helai daun kunyit dimayang halus
-garam secukupnya

cara2nya:

-*lebor*/masukkan kesemua bahan kisar,cili boh,rempah rendang dan serai yang dititik ke dalam kuali berisi ayam.....*kecut*kan dulu(masak sehingga agak kering airnya).....baru masukkan santan dan sedikit garam......masak sehingga ayam empuk dan agak kering...baru masukkan kerisik....bila dah agak naik minyaknya...masukkan garam lagi mengikut kesesuaian rasa.....dan akhirnya masukkan daun limau purut dan daun kunyit.....memasak rendang,perlulah sering dikacau(jangan kuat2 sangat.... nanti... daging ayam akan rosak...hancurr!) supaya tidak berkerak/hangus di bahagian bawah kuali.......lagi best kalu guna kayu api....hahaha mana nak carik!!(balik kampung lerr....).

No comments:

Post a Comment