Total Pageviews

Thursday, November 23, 2017

Ramadhan 2017


As Salam.... salam Ramadhan,nikmat bulan penuh barakah nii memang luar biasa hebat.  Tak pernah rasa tak rindu....  Anak2 Alhamdullillah masih dapat berkumpul pada bulan Ramadhan kali ini,mungkin pada tahun depan 2018,Kaklong akan brpuasa diperantauan....katanya tak dapat balik kerana musim exam...  InshaAllah jumpa Syawal 2018.
kali ini Makngah masak Lemak Cili Padi Ikan Merah campur Belimbing Buluh dan Bunga Kantan....ada yang nak ikan goreng....telur masin sebiji share enam orang...Bendi Goreng Cili dan yang best bby telah masak Cendawan Tiram Goreng Tepung.... Alhamdullillah,buka puasa macam biasa dalam dulang...rebut2 sayang.



Tuesday, November 21, 2017

Travelog Turki Mesir


Alhamdullillah....dah hampir siap kesemuanya,hampir dua bulan Makngah mengumpul maklumat membuat persiapan...kami nak ke Turki lagi,tapi kali nii jalan sendiri anak beranak.... InshaAllah,pengalaman duduk sebulan disana pada tahun 2015 boleh membantu...lagi pun anak Makngah yang pernah sempat belajar setahun kat sana pun ikut serta...kali ini kami ingin ke tempat2 luar Istanbul. 


Tujuan asal kami nak ziarah Kaklong yang menuntut di Mesir,bila kami search air tickets yang direct flight ke sana agak mahal...jadinya Makngah dan Pakngah ambil keputusan cuba yang enjet2 [korang fahamkan enjet2].  Ehh! dari transit kejap jer kann,apakata kita singgah sehari dua kat sana,ermm Pakngahnya setuju plk... lagipun Makngah terigin sangat nak tunjuk jalan2 kat sana kat Pakngahnya.  Kakngah Soofea lagilah suka bila tahu kata nak singgah Turki.


Kami ambil laluan Kl-Doha,Doha-Istanbul,Istanbul-Greece.Greece-Egypt InshaAllah.  Anak2 pun dah besar2 belaka,moga2 ada kekuatan.  Semoga pemusafiran nii dirahmati Allah.  Fi amanillah.



Harap2 kad Istanbulkart nii masih boleh digunakan lagi,masih valid...

Friday, November 10, 2017

Menyingkap tirai 2017

As salam....
Tirai 2016 telah pun berlabuh.....banyak perkara masih tak terlaksanakan,perancangan tersusun cantik masih tertinggal menyepi.... hanya sekadar tercatat dikajang putih nampaknya!
Kini 2017 menyingkap datang.....50 tahun telah diberi waktu,malu sendiri melihat diri,berdiri masih seperti yang dahulu.. Allah member tidak terdugakan...KasihNya ..RahmatNya...melimpah bagaikan bah..... Dalam kita teraba-raba..... mencari punca,mencari pangkal,mencari hujung,bersepah.....buntu,kaku berdiri seperti dulu.....Dia datang dengan kerajaannya....nikmat! Sakit! Senang! Susah! Sempit! Resah! tak terkatakan silih berganti.....mengajar,mendidik agar kembali....hanya kalau kita tahu mensyukuri segala yang mendatang... kan pasti datang kebahagiaan,ketenangan nikmat dicintai menyintai itu!

INSHAALLAH .......

Tuesday, November 29, 2016

Syoknya Ramadhan

Syukur Alhamdullillah..... ☺
Syok betul setiap kali Ramadhan tiba....dah lah dapat berkumpil anak beranak,berkesempatan pula berbuka bersama2...solat Tarawih bersama2,ganjaran pahala Allah beri berganda2... memang syok Ramadhan tiba.  Kami akan memasak bersama2 di dapur dan buka pula suka guna dulang begini....suami kata jom hidupkan sunnah.  Hari nii masak Kari Daging....sayur kailan goreng dan papadom tapi tiada dalam gambar...hahahaha papadom dok dalam tupperware.  Comel kan? tangan2 tuu 😀😁😃











Friday, July 15, 2016

Waghihh den! Yaww Rembau most wanted .... W.A.R.I.S

Flawless ... bersih dan tenang orgnya,humble!!!.....gitew ler orhang nismilan

Balai Lela Sedia ... kediaman rasmi YMT Undang luak Rembau

Salam aidil fitri 2016/1437 ... taqabballahu minna wa minkum
Memenuhi undangan YTM Dato' Undang Luak Rembau dan YAM Tok Puan Rembau

Bersama YAM Tok Puan Hjh. Siti Ramalah bte Hj. Yunus .... Tok Puan Rembau
Mr.hb bersama YTM Dato' Lela Maharaja Dato' Hj. Muhamad Sharip bin Hj. OTHMAN 
 Dato'Undang Luak Rembau

Wednesday, June 4, 2014

TOPKAPI Palace Istanbul

As Salam ......... campak balik citer lama,saje nak layan gambar2 lama nih..... mac 2013 kat Instanbul Turki,Topkapi Palace.... salah satu tempat yang harus dilawati kalau berkunjung ke Istanbul...istana lama ini sangat awesome.... terasa berada dizaman Al-Fateh ....tambahan dengan cuaca early spring yg sangat nyaman dgn tunas2 tulip yg mula menyerlah.... kami sekeluarga sangat bersyukur dengan kesempatan ini.... terima kasih ya Allah.






Tuesday, June 3, 2014

Baked Potatoes

Assalammualaikum......

Cheesy Baked Potatoes ..... simply delicious !!
buat sorang seketul untuk 5 beranak ..... Ayah,Ibu,Kak Feya,Kak Dina n Bby .... bibik takde,balik bercuti ke Indon,Kak Long nunn jauh kat sana ....(semoga kamu sihat dan dilindungi Allah anakku!).

Cara2nya :

Mula2 bersihkan kentang,kemudian bakar dalam oven ... bila dah masak/lembut,......disejukkan sebentar dan dikorek seperti gambar dibawah,isinya diambil dan dicampurkan kedalam campuran daging cincang yang telah dimasak,tambahkan sedikit butter(2 sudu besar),parmesan cheese(ikut suka.akak tambah 2 sudu besar),susu segar atau krim segar (5 sudu besar) ...... gaulkan hingga rata .... tambah oregano atau mixed hrebs ikut kesukaan ..... kemudian campuran kentang bersama daging cincang ini disumbat semula kedalam poket kentang tadi.........akhir sekali taburkan mozarella cheese dan dibakar guna api atas sahaja pada kepanasan 180 celcius hingga kekuningan.



Kentang yg telah dibakar dan dikorek ......



Kentang yg siap disumbat......



Kentang yg siap berinti ditabur Mozarella cheese......
he3....... kentang yang dah siap dimasak lupa nak diambil gambarnya.....nyam2.
Selamat Mencuba.









Cream Puff .... Projek kak Feya lagi ♥


As salam.....   

Selamat petang semua,petang niii.... akak teman Kak Feya buat projek Cream Puff pula.... Sementara dia belum berangkat ke Turki nii ... kita layannn dia.. mudah2an di sana nanti dia boleh berdikari .... jommm layan......

resepi:
  • 1/4 cawan air 
  • 1/4 cawan susu segar
  • 1/4 butter (salted....Anchor)
  • 1/2 cawan tepung
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil vanilla essen

cara2nya:

Masakkan air,susu dan butter sehingga didih....kecilkan api dapur,masukkan tepung ... gaulll sampai rata kemudian tutup terus api dapur....sambil terus mengaullll hingga betul2 rata....biarkan suam.  Bila sudah suam,masukkan telur satu per satu sambil terus digaul sebati ..... bila semuanya selesai bolehlah dimasukkan kedalam piping bag untuk dibentuk .... kemudian bakar dgn api 170 celcius 25 minit .... bila sudah masak bolehlah disejukkan atas redai ...... kemudian di gumting tepinya untuk dibuat poket bagi mengisi custard nanti.... Tadaaaa.....siap!


Cara membuat custard pula,bahan2nya:


  • 550mls susu segar
  • 90 gram gula
  • 60 gram tepung custard 
  • 1 sb butter

Masakkan ketiga2 bahan yg pertama dengan api yang perlahan hingga mendidih dan agak pekat .... bila agak pekat tutupkan api dan masukkan butter sambil terus dikacau ....butter ini akan mengilatkan custard .... biarkan sejuk seketika baru dimasukkan ke dalam piping bag dan bolehlah dipicit ke dalam poket Cream Puff yg telah sejuk itu .....yeayyy dah siap!!!,klu suka boleh juga taburkan dengan icing sugar atau glaze dengan coklat .... kalau begitu saje pun dah ok sgt.....he3


sejukkan Puff  atas rack ......


cream puff yang telah siap berinti custard......



Tadaaa ...... bolehlah dirasa !!
Tahniah untuk Kak Feya ................. <3 font="">