Total Pageviews

Monday, January 15, 2018

Ketam Masak Lemak Cili Padi Daun Kunyit pure nismilan


As salam

Harini Makngah tunggu Atok,ayahanda Makngah..... katanya nak datang tidur rumah Makngah untuk dua tiga harini.....Alhamdullillah ☺

Makngah fikir apa ya yang nak dimasakkan untuk Atok,kalau boleh nak buatkan yang special untuk Atok sebagai ingatan dan merai Atok,inshaAllah.  Oh ya Makngah teringat Atok pernah bagitau secara tak sengaja masa sembang2 ketika bawa Atok followup kat KPJ aritu,katanya teringin nak makan ketam.  Makngah balik dari kerja kat LPPKN tadi singgah Family Store,dekat je dari rumah Makngah.  Makngah beli 4 ekor,Alhamdullillah besar2 (rezeki Atok) dan padat isiinya,betina belaka....Allahyarham emak kata kalau betina isinya banyak tapi sepitnya kecil berbanding yang jantan.  Makngah masak kegemaran Atok,Masak Lomak Cili Padi Ketam Daun Kunyit.  Harum 😀☺😊 Alhamdullillah,nampaknya Atok suka tuu....ketika Makngah menulis nii,Atok sedang menjamu selera 😃

Resepi:
Ketam,4 ekor bersihkan,potong dua.....cili padi dalam 25biji ditumbuk lumat bersama 2inci kunyit hidup....masukkan ke dalam periuk bersama sedikit air,dimasakkan seketika,hingga air kering setengah bahagian kemudian masukkan santan dari sebiji setengah kelapa hingga paras hampir tenggelam ketam2 tuu dan juga 2 batang serai yang telah dititik bersama 2 keping asam gelugur...masakkan hingga mendidih santan,kacau dua tiga kali,kemudian masukkan daun kunyit yang telah diracik kasar,rasa garam...kacau dua tiga kali lagi....dah siap! 😃😆😎
Selamat Mencuba 💜










Sunday, January 14, 2018

Eatigo

As salam....

Harini Makngah jenjalan ka IOI mall bawa kakdina pusing2 sebelum anta balik ka TKC.
Katanya nak makan dulu,nak steak... wahhh kemain dia....low carb katanya he3 😂😆😉

Makngah Pakngah kata jomm cuma kat Latest Recipe @Le Meridiean .... kami pu  ka sana,baik nyer lah krew kat sana.... makngah biasalah selalu tanya...takde discount ka? Untung nasib,sabut timbul kannn... Jhon Azwan@Fazrin bagitau cer Mam check kat Eatigo app you will get 50% mam .....wahhh tu dah bagus tuu.  Jadi nya kami ambil buffet set yang harga rm118 seorang dan dapat 50% daripada ambil Sirloin Steak yang harganya rm98 tapi tiada potongan harga.








Uols can check with Eatigo,ada banyak restaurant yang join drang,lebih 100 kott....so enjoy your meal 😉😜 .  Makngah baru tau perkara nii...he3,mungkin ramai dah tau ek 😂




Selamat Mencuba jugak uolss ☺





Thursday, November 23, 2017

Ramadhan 2017


As Salam.... salam Ramadhan,nikmat bulan penuh barakah nii memang luar biasa hebat.  Tak pernah rasa tak rindu....  Anak2 Alhamdullillah masih dapat berkumpul pada bulan Ramadhan kali ini,mungkin pada tahun depan 2018,Kaklong akan brpuasa diperantauan....katanya tak dapat balik kerana musim exam...  InshaAllah jumpa Syawal 2018.
kali ini Makngah masak Lemak Cili Padi Ikan Merah campur Belimbing Buluh dan Bunga Kantan....ada yang nak ikan goreng....telur masin sebiji share enam orang...Bendi Goreng Cili dan yang best bby telah masak Cendawan Tiram Goreng Tepung.... Alhamdullillah,buka puasa macam biasa dalam dulang...rebut2 sayang.



Tuesday, November 21, 2017

Travelog Turki Mesir


Alhamdullillah....dah hampir siap kesemuanya,hampir dua bulan Makngah mengumpul maklumat membuat persiapan...kami nak ke Turki lagi,tapi kali nii jalan sendiri anak beranak.... InshaAllah,pengalaman duduk sebulan disana pada tahun 2015 boleh membantu...lagi pun anak Makngah yang pernah sempat belajar setahun kat sana pun ikut serta...kali ini kami ingin ke tempat2 luar Istanbul. 


Tujuan asal kami nak ziarah Kaklong yang menuntut di Mesir,bila kami search air tickets yang direct flight ke sana agak mahal...jadinya Makngah dan Pakngah ambil keputusan cuba yang enjet2 [korang fahamkan enjet2].  Ehh! dari transit kejap jer kann,apakata kita singgah sehari dua kat sana,ermm Pakngahnya setuju plk... lagipun Makngah terigin sangat nak tunjuk jalan2 kat sana kat Pakngahnya.  Kakngah Soofea lagilah suka bila tahu kata nak singgah Turki.


Kami ambil laluan Kl-Doha,Doha-Istanbul,Istanbul-Greece.Greece-Egypt InshaAllah.  Anak2 pun dah besar2 belaka,moga2 ada kekuatan.  Semoga pemusafiran nii dirahmati Allah.  Fi amanillah.



Harap2 kad Istanbulkart nii masih boleh digunakan lagi,masih valid...

Friday, November 10, 2017

Menyingkap tirai 2017

As salam....
Tirai 2016 telah pun berlabuh.....banyak perkara masih tak terlaksanakan,perancangan tersusun cantik masih tertinggal menyepi.... hanya sekadar tercatat dikajang putih nampaknya!
Kini 2017 menyingkap datang.....50 tahun telah diberi waktu,malu sendiri melihat diri,berdiri masih seperti yang dahulu.. Allah member tidak terdugakan...KasihNya ..RahmatNya...melimpah bagaikan bah..... Dalam kita teraba-raba..... mencari punca,mencari pangkal,mencari hujung,bersepah.....buntu,kaku berdiri seperti dulu.....Dia datang dengan kerajaannya....nikmat! Sakit! Senang! Susah! Sempit! Resah! tak terkatakan silih berganti.....mengajar,mendidik agar kembali....hanya kalau kita tahu mensyukuri segala yang mendatang... kan pasti datang kebahagiaan,ketenangan nikmat dicintai menyintai itu!

INSHAALLAH .......

Tuesday, November 29, 2016

Syoknya Ramadhan

Syukur Alhamdullillah..... ☺
Syok betul setiap kali Ramadhan tiba....dah lah dapat berkumpil anak beranak,berkesempatan pula berbuka bersama2...solat Tarawih bersama2,ganjaran pahala Allah beri berganda2... memang syok Ramadhan tiba.  Kami akan memasak bersama2 di dapur dan buka pula suka guna dulang begini....suami kata jom hidupkan sunnah.  Hari nii masak Kari Daging....sayur kailan goreng dan papadom tapi tiada dalam gambar...hahahaha papadom dok dalam tupperware.  Comel kan? tangan2 tuu 😀😁😃











Friday, July 15, 2016

Waghihh den! Yaww Rembau most wanted .... W.A.R.I.S

Flawless ... bersih dan tenang orgnya,humble!!!.....gitew ler orhang nismilan

Balai Lela Sedia ... kediaman rasmi YMT Undang luak Rembau

Salam aidil fitri 2016/1437 ... taqabballahu minna wa minkum
Memenuhi undangan YTM Dato' Undang Luak Rembau dan YAM Tok Puan Rembau

Bersama YAM Tok Puan Hjh. Siti Ramalah bte Hj. Yunus .... Tok Puan Rembau
Mr.hb bersama YTM Dato' Lela Maharaja Dato' Hj. Muhamad Sharip bin Hj. OTHMAN 
 Dato'Undang Luak Rembau