Total Pageviews

Tuesday, November 29, 2016

Kd-gardens

https://youtu.be/Haf6e1nT5MA

Friday, July 15, 2016

Waghihh den! Yaww Rembau most wanted .... W.A.R.I.S

Flawless ... bersih dan tenang orgnya,humble!!!.....gitew ler orhang nismilan

Balai Lela Sedia ... kediaman rasmi YMT Undang luak Rembau

Salam aidil fitri 2016/1437 ... taqabballahu minna wa minkum
Memenuhi undangan YTM Dato' Undang Luak Rembau dan YAM Tok Puan Rembau

Bersama YAM Tok Puan Hjh. Siti Ramalah bte Hj. Yunus .... Tok Puan Rembau
Mr.hb bersama YTM Dato' Lela Maharaja Dato' Hj. Muhamad Sharip bin Hj. OTHMAN 
 Dato'Undang Luak Rembau

Monday, November 30, 2015

Wednesday, June 4, 2014

TOPKAPI Palace Istanbul

As Salam ......... campak balik citer lama,saje nak layan gambar2 lama nih..... mac 2013 kat Instanbul Turki,Topkapi Palace.... salah satu tempat yang harus dilawati kalau berkunjung ke Istanbul...istana lama ini sangat awesome.... terasa berada dizaman Al-Fateh ....tambahan dengan cuaca early spring yg sangat nyaman dgn tunas2 tulip yg mula menyerlah.... kami sekeluarga sangat bersyukur dengan kesempatan ini.... terima kasih ya Allah.






Tuesday, June 3, 2014

Baked Potatoes

Assalammualaikum......

Cheesy Baked Potatoes ..... simply delicious !!
buat sorang seketul untuk 5 beranak ..... Ayah,Ibu,Kak Feya,Kak Dina n Bby .... bibik takde,balik bercuti ke Indon,Kak Long nunn jauh kat sana ....(semoga kamu sihat dan dilindungi Allah anakku!).

Cara2nya :

Mula2 bersihkan kentang,kemudian bakar dalam oven ... bila dah masak/lembut,......disejukkan sebentar dan dikorek seperti gambar dibawah,isinya diambil dan dicampurkan kedalam campuran daging cincang yang telah dimasak,tambahkan sedikit butter(2 sudu besar),parmesan cheese(ikut suka.akak tambah 2 sudu besar),susu segar atau krim segar (5 sudu besar) ...... gaulkan hingga rata .... tambah oregano atau mixed hrebs ikut kesukaan ..... kemudian campuran kentang bersama daging cincang ini disumbat semula kedalam poket kentang tadi.........akhir sekali taburkan mozarella cheese dan dibakar guna api atas sahaja pada kepanasan 180 celcius hingga kekuningan.



Kentang yg telah dibakar dan dikorek ......



Kentang yg siap disumbat......



Kentang yg siap berinti ditabur Mozarella cheese......
he3....... kentang yang dah siap dimasak lupa nak diambil gambarnya.....nyam2.
Selamat Mencuba.









Cream Puff .... Projek kak Feya lagi ♥


As salam.....   

Selamat petang semua,petang niii.... akak teman Kak Feya buat projek Cream Puff pula.... Sementara dia belum berangkat ke Turki nii ... kita layannn dia.. mudah2an di sana nanti dia boleh berdikari .... jommm layan......

resepi:
  • 1/4 cawan air 
  • 1/4 cawan susu segar
  • 1/4 butter (salted....Anchor)
  • 1/2 cawan tepung
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil vanilla essen

cara2nya:

Masakkan air,susu dan butter sehingga didih....kecilkan api dapur,masukkan tepung ... gaulll sampai rata kemudian tutup terus api dapur....sambil terus mengaullll hingga betul2 rata....biarkan suam.  Bila sudah suam,masukkan telur satu per satu sambil terus digaul sebati ..... bila semuanya selesai bolehlah dimasukkan kedalam piping bag untuk dibentuk .... kemudian bakar dgn api 170 celcius 25 minit .... bila sudah masak bolehlah disejukkan atas redai ...... kemudian di gumting tepinya untuk dibuat poket bagi mengisi custard nanti.... Tadaaaa.....siap!


Cara membuat custard pula,bahan2nya:


  • 550mls susu segar
  • 90 gram gula
  • 60 gram tepung custard 
  • 1 sb butter

Masakkan ketiga2 bahan yg pertama dengan api yang perlahan hingga mendidih dan agak pekat .... bila agak pekat tutupkan api dan masukkan butter sambil terus dikacau ....butter ini akan mengilatkan custard .... biarkan sejuk seketika baru dimasukkan ke dalam piping bag dan bolehlah dipicit ke dalam poket Cream Puff yg telah sejuk itu .....yeayyy dah siap!!!,klu suka boleh juga taburkan dengan icing sugar atau glaze dengan coklat .... kalau begitu saje pun dah ok sgt.....he3


sejukkan Puff  atas rack ......


cream puff yang telah siap berinti custard......



Tadaaa ...... bolehlah dirasa !!
Tahniah untuk Kak Feya ................. <3 font="">