Total Pageviews

Sunday, February 27, 2011

EMPAL DAGING BATANG PINANG

As-salam...salam bersiaran sekali lagi.....binggung nak masak apa ekk...kadang2 jadi buntu idea...pagi2 sebelum ke pasar mesti buka petiais sambil mulut mengomel(dah jadik kebiasaan kot)...Bikkk,kita masak aper hari ni Bikk....Bibik yang setia(jawabanya standart!)....suka hati ibukkk!!...tapi pagi ni lain sket...kaya ngan idea kot si Bibik hari ni....atau memang dia kepingin merasa!!!...buk!masak Empal Daging saje....senang saje buk,lagian anak2 pasti suke....hehehehe,aper2pun makaceh Bik,kasi idea...n resipi gak!
.....jadilah si Empal Daging Batang Pinang...ehemm not bad!...simply delicious!

Resipi asal takder sayur2an...akak saje tambah buat pemikat si anak2(meriah!)

*Ehemmm...sedep sekali bukk...saya jadi kagen same Indon*


Bahan2nya:-
Daging Batang Pinang......400gm dihiris nipis
2 sudu besar biji ketumbar
bawang kecil....5/6 ulas dikisar
bawang putih.....3/4 ulas dikisar
garam secukupnya
serbuk kunyit...anggaran 2/3 sudu kecil
asam jawa....11/2 sudu kecil(akak guna yg tanpa biji tu...ADABI)
sayur Buncis......8/10 batang dipotong jejari anggaran 1"
akak tambah cili benggala merah n kuning(kebetulan ada balance)..dipotong memanjang
akak tambah(option)...1 sudu kecil serbuk lada hitam
minyak untuk menggoreng(corn oil)...5/6 sudu

cara2nya:-
Perapkan daging bersama bahan2 di atas kecuali sayur2an dalam anggaran 1/2 jam....panaskan minyak...pastu masukkan daging tadi...goreng sehingga agak garing...pastu masukkan sayur Buncis...balancekan rasa masam,masin n manis...kalau dah ok rasanya...masukkan cili benggala...gaul lebih kurang dan diangkat....haaaa dah pun SIAP!!!....cepat,mudah dan sedap. SELAMAT MENCUBA DAN BERAMAL




Friday, February 25, 2011

SUNDAL MALAM vs SEDAP MALAM

As salam.....N3 kali ni...nak share apa yang ada kat garden akak.......hampir 6 bulan menanti.....sudah menampakkan hasil......Orang Malaysia panggil *SUNDAL MALAM*.....bibik akak panggil *SEDAP MALAM*........kenapa bik?......sebab,katanya......baunya harum...SEDAP!...dimalam hari.....yooolah tu.
Haaaaaaa......semalam tengok dah segini.....tak lama lagi harusss mekar semerbak.

setelah hampir seminggu.......dah malam baru perasan.....apa lagi terus snapppp.



kudup yang kedua.......


HUissss.......dah berputik pun.....hampir 6 bulan sabar menanti.





Saturday, February 19, 2011

RENDANG AYAM....sempoiiii


As-Salam....N3 kali ni,resipi Rendang Ayam Sempoii......permintaan anak2 di pagi Ahad...ibu layan ajerr....tak boleh selalu tau!!...sekali sekala jerrr.....kebetulan Kak Long kat asrama pun ada telipon.....*BU....datang tak petang ni?....kalau datang bawa makanan tau..aper2 pun takper,rendang ke....*eeeewahhh,nampaknya permintaan mereka same......so menjadilah rendang akak di pagi Ahad ni......sempoii jerr,uolls bolehlah layan resipi kat bawah erk...Selamat Mencuba Dan Beramal.

bahan2nya:

-2 ekor ayam dipotong dan dibersihkan (akak biasanya buang kulitnya)....klu resepi asal mak mentua....ayamnya *dilayo* dgn api/bara...barulah naik bau...lagi best klu ayam kampung!
-santan dari 3 biji kelapa....fuiiiyoooo,banyak kan...klu resipi mak mentua...sekor ayam,2 biji kelapanya....takut!!!...tapi jadi nyerrr...sedapp!!
-20 biji cili padi (ikut kesukaan sendiri)*
-2/3 sudu cili boh
-10 ulas bawang merah*
-5 ulas bawang putih*
-2 inci kunyit hidup*
-2/3 inci halia*
-3/4 inci lengkuas*
-10 batang serai(5 batang dikisar dan 5 batang lagi dititik)*
-4 sudu besar rempah rendang(atau mesin 2 sudu besar ketumbar,1 sudu besar jintan manis dan jintan putih)
-2/3 sudu besar kerisik kelapa
-6 helai daun limau purut
-2 helai daun kunyit dimayang halus
-garam secukupnya

cara2nya:

-*lebor*/masukkan kesemua bahan kisar,cili boh,rempah rendang dan serai yang dititik ke dalam kuali berisi ayam.....*kecut*kan dulu(masak sehingga agak kering airnya).....baru masukkan santan dan sedikit garam......masak sehingga ayam empuk dan agak kering...baru masukkan kerisik....bila dah agak naik minyaknya...masukkan garam lagi mengikut kesesuaian rasa.....dan akhirnya masukkan daun limau purut dan daun kunyit.....memasak rendang,perlulah sering dikacau(jangan kuat2 sangat.... nanti... daging ayam akan rosak...hancurr!) supaya tidak berkerak/hangus di bahagian bawah kuali.......lagi best kalu guna kayu api....hahaha mana nak carikkk!!(balik kampung lerr....).

Thursday, February 17, 2011

Kerabu Mangga.....masam,manis ehmmm pedass,sedappp!!

AS-Salam.......salam petang Juma'at,.....menu simple tapi berkhasiat untuk lunch tengahari ni....

Penyediaanya hendaklah seminit sebelum lunch bermula,klu tak tak best....berayaq!(lembik!)

Taadaaaa....dah siap!,haaaa barulah boleh *Bismillah........*,simple,cepat n sedappp...........

Selamat Mencuba Dan Beramal.......


bahan2nya:
-sebiji buah mangga yang sedang besarnya
-1/2 biji buah limau nipis(diambil jusnya)
-hirisan bunga kantan(secukupnya)
-3 atau 4 ulas bawang kecil dimayang
-3 atau 4 biji cili api dihiris halus
-2 sudu besar kacang goreng
-beberapa batang daun ketumbar dihiris kasar
-garam dan gula secukupnya
*** kalau suka boleh tambah udang kering yg digoreng dan ditumbuk kasar(akak tak guna....wolss alergik)......kalau nakkan thai style,bolehlah tambah sos ikan atau sotong....akak guna cara ala2 vietnamese.....eeewahhh!
cara2nya:
garam,gula dan jus limau disatukan.......kemudian tambahkan semua bahan2 dan digaul rata....sedia untuk dihidangkan...(ehemmm berselera!!!!...SEDAP!)

Puding Roti....Epal Cranberry

As -Salam....ta..daaaaa,jomm minum petang......haaaa hilang stress akak,balik ajerr dari tempat kerja....tengok atas meja???....,bibik yang setia dah hidangkan Puding Roti Epal Cranberry.......haaepp,bukan bibik yang bikin tau....pagi tadik sebelum melangkah ke tempat kerja akak dan siapkan tau...minta tolong bibik off kan oven kalau puding ni dah masakk......cheewahh....menjadik jugak puding nih(makaceh bibik,tolong tengok2 kan..). Eeehmmm hubby suke,anak2 suke....Atok pun suke......bahagia sungguh rasa dihati...









Sebenarnya...akak buat puding ni awal pagi tadi sebab sayangkan roti ni...takut expired (18/02/11).....ada lerr dalam 6 keping jerr...okaylah tu dari terbuang......korang kalau nak cuba....bolehlah layan resipi kat sini erk....Selamat Mencuba Dan Beramal.
bahan2nya:

-6 keping roti dicarik2 kasar-susu rendah lemak(akak guna Dutch Lady...lebihan anak2 breakfast ngan cornflakes pagi tadik)
cukup sampai terendam roti2 tu...
-2 biji telur gred A
-1 sudu besar butter
-sedikit vanilla
-3 sudu besar gula pasir
-1 biji buah epal....1/2 biji didadu kasar n 1/2 biji lagi di racik nipis
-cranberry secukupnya....suka hati lerr
-cinnamon kalau suke...secubit jerr(akak tak taruk pun...lupa!)

cara2nya:
-curah susu secukupnya ke dalam bekas berisi roti sehingga agak terendam....bila roti dah kembang..tambah sikit lagi susu..
-dalam bekas lain...gula,telur,vanilla n butter di pukul sebati...kemudian tambahkan ke dalam bancuhan susu dan roti itu,kemudian tambahkan cranberry n buah epal yg telah didadu kasar,gaul perlahan2
-masukkan kedalam loyang....susun buah epal yang telah diracik dan taburkan sedikit gula .
-bakar pada suhu 180~c




Wednesday, February 16, 2011

Sambal Bilis Petai......cara kampung

As-Salam.....apa khabar semua?....sihat2 hendaknya disamping keluarga. N3 akak kali ni....simple jerr....tapi kalau dah pekena!!!!...perghhhh.....berasap lerr...podeh!!!...(takper... pak ngah n mak ngah tetap suke)....resipi mudah ada di bawah, cuba erk....Selamat Mencuba Dan Beramal.


bahan2nya:
-3/4 papan petai di kupas kulitnya
-100gm ikan bilis dibersihkan dan disejat
-4/5 labu bawang besar di mayang kasar
-4/5 sudu besar cili boh
-4/5 ulas bawang merah di kisar/ditumbuk
-garam secukupnya
-asam jawa atau asam keping secukupnya
-4 sudu besar minyak untuk menumis


cara2nya:


-panaskan minyak di dalam kuali....tumis bawang merah dan tambahkan cili boh .....bila dah naik minyak masukkan bawang besar yang telah di mayang itu....gaulkan dan diikuti oleh ikan bilis.....masukkan air hingga agak terendam,masukkan air asam dan garam....biar mereneh seketika......bila agak kering...sesuaikan rasa garam dan asam...akhir sekali masukkan petai....agak empuk...angkat!....siap!!!.....haaaaaaaa inilah cara kampung!!!

Sunday, February 13, 2011

Baby Share Kek Besday Ngan Ayahda......*NUTTY FRUTTY*


Kek *Nutty Frutty* .......nama diberi,buat anakda kekanda tersayang,lautan api lagikan kuredahi,alahai takat kek besday....no hal lah sayang.....(berlagaklah plk)....N3 kali ni akak siarkan acara sambutan besday utk my little Dees dan suami tercinta...sederhana jerr...sambut ngan famili jerr...Kali ni ianya lebih bermakna.....kerana Atok turut serta,dulu Atok dok kat kampung ngan Wan......(sedih!!...al-fatehah utk mak).......


*Nutty Frutty*

bahan2nya:
-3 cawan tepung naik sendiri
-1 cawan gula castor
-1 cawan campuran (1/2 cawan butter yg telah dicairkan n 1/2 cawan minyak jagung mazola)
-3 biji telur ayam
-1 sudu kecil soda bicarbonat
-1 sudu kecil perisa vanilla
-3 biji buah apple hijau(diparut bila dah dekat nak masukkan dalam adunan nanti....,akak perah sket sebelum memasukkannya ke dalam adunan....takut berair sgt nanti)
-1 1/2 sudu kecil lemon zest
-1/2 biji jus lemon diperahkan kedalam buah apple yg telah diparut
-1/2 cawan kepingan nenas (nenas dalam tin ....ayam brand)....juga diperah keluar jusnya sedikit
-1/2 cawan cranberry kering (akak guna apa yang ada di dapur akak jerr...rasanya boleh gak digantikan dgn buah2an kering yang lain)
-1/2 cawan kacang badam yang telah diracik
-1/2 cawan kacang hazel di pecah kasar
- 1 atau 2 biji pisang berangan (120gm)...di lecek seminit sebelum dimasukkan ke dalam adunan


cara2nya:
masukkan kesemua bahan2 kecuali kekacang n buah2an.....dan di gaul sebati hingga agak kental....kemudian masukkan lecekan buah pisang,kacau rata....dan dimasukkan parutan apple,kacau rata sekali lagi....akhir sekali masukkan nuts n all d fruits....n lemon zest too.....kacau rata dan dibakar dalam loyang non-stick 8" pada kepanasan 180`c.

Senang!! kan.......bahan2 nuts n fruits tu ikut kesukaan memasing lerr...tiada paksaan,kecuali apple n banana tu.....ianya bahan asas lerrr...okay! Selamat Mencuba Dan beramal.
Anakda dan Ayahda ..... setiap tahun akan share kek besday...okaylah tu!!








Sedappp!! nyummilicioussss!!.......yang penting berkhasiat...










Bonda yang paling hepy!!......hilang ponek tekau!!













Memanjakan ayahda.......bab ni, baby memang HEBAT!!!












Atok insan yang sangat ISTIMEWA......








Semoga kebahagiaan ini berkekalan hingga ke akhir hayat.......tiada yang lebih bahagia dari melihat kebahagiaan insan2 yang tersayang.....semoga hidupku matiku didalam IMAN.....



Friday, February 11, 2011

12.02.2011....I LOVE U

As Salam......sejak dulu,saya tak pernah lupa tarikh keramat ini....dan tak pernah ingin untuk melupainya...terima kasih yang tak terhingga kepada ibu mentuaku kerana telah melahirkan insan yang bernama suami kepada saya....terima kasih emak!!!...Al-Fatehah.
Haaa......jam dah kul 12.38am .....abang tak balik lagi ni...lamanya meeting....kami anak beranak biasanya akan berebut2 untuk menjadi orang yang pertama yang berjaya untuk mengucapkan selamat hari lahir kepada .......... sabar menanti!!
Semoga kita lebih mensyukuri atas kebahagiaan ini dan lebih matang dan bersabar dalam menginsafi kekurangan diri. Semoga Allah melimpahi rahmat dan kasih sayangnya dalam kehidupan kita sehari2.I LOVE U abang dan Hepy besday!!

Thursday, February 10, 2011

10.02.11....8 tahun




As-Salam,............My little ggurl's besday!!!......My little Dee's besday!!!,si kecik ni...(kecik ke??) tak boleh nak surprise langsung ngan dia ni........masuk jerr bln. February,dia dah ingatkan kita pasal besday dia.....EEEee tak sabar lerr, besday baby tak lama lagik,Bu!....Ibuuu ingat tak bulan apa dah sekarang ni??...takpun dia countdown sendirik....7 hari lagik,5 hari lagik or 2 hari lagikkk.....soo semua org akan ingat lerrr besday dia kot!!!.....10.02.11 pun tiba,Si Ayah awal pagi lagi dah wish hepi besday kat dia...Si Ayah terpaksa ke JB meeting....Si Ibu tak pasal2 teraccident lah plk,so bzzzz sepanjang hari.....terpaksa lerr tangguh nak celebrate besday dak baby ni....Ciannn dia!!!..
Semoga anak Ibu mendapat Kebahagiaan di dunia dan di akhirat serta menjadi anak yang soleh solehah....aminnn

Wednesday, February 9, 2011

Ter- accident lah plk!!

As-salam.....apa lah nasib pagi nih ek!!.....itulah takdir nama nyerrr....qada n qadar tuhan. Memang saya admit yang bersalah adalah saya....pagi nih memang kalut sket....huby outstation JB,awal pagi dah gi....pagi tadik ada kekalutan sket,huby terlupa kat mana dia *taruk* beg duit (yang penting dalamnya ada lesen memandu...haaa kena carik gak)....awal pagi dah terkisai2 mencari serata tempat.....sibbaek jumpa,dalam seluar panjang yang dipakainya semalam...huisss!!!(semoga suamiku selamat sampai ke destinasi n kembali lagi dengan keadaan yang lebih baik..aminnn).

Okay,kembali kepada citer asal....selepas menghantar anak2 ke sekolah (jauh gak lerr....ke arah utara),saya terpaksa berpatah balik ke arah selatan menuju ke tempat kerja......haaa sesampai jerr kat Senawang, (hei!..dah dokek bonar ngan ngumah sendirik..) betul2 kat traffic light....entah camner tah....,tangan ni terpulas stering terlebih sket ke kiri...........dushhh,gedebang bonggg!!! tiba2 jerr....dengar bunyi kuat kat luar!!!! masyAllah!!!.....saya ter- accident lah plk....pestime langgar orang nih...selalunya orang langgar kita...tak pun kita tengok org belanggar!!!...huisss menggelabah sungguh....saya secepat kilat tekan break n tarik handbreak!!!...terus jerr kuar,nak bantu mangsa.....sampai terlupa nak off injin kereta!......dalam kekalutan membantu serta memohon maaf(dengar plk suara isteri mangsa yang nyaring marah2...huu takut beb!).....ada juga insan berhati mulia mengingati saya....puan! saya rasa elok puan gi ke kereta tengok apa yang patut!.....dalam berlari kearah kereta semula,aiiittt ada juga insan berhati *tutttt* yang cuba mengambil kesempatan....dah buka pintu kereta pun,dah ter*jogoh* pun kepala dia ke dalam kereta saya,tangan dia dah cuba meraba bag lappy n my handbag...ooopocot!! dia terkezut...eeh dia pulak yang terlebih terkezut,bukan ke saya yang sepatutnya terkezut....maaf cik!!....cik tak aper2 ke...ee eh berlakunlah plk...ada juga insan yang cuba menangguk di air yang keruh...ish ish ish....takper lerr, saya ampunkan dan redhakan ajerr kejadian itu...

Mangsa accident???....sib baek takder aper2 yang seriuss,kedua mereka suami isteri...mengalami abrasion wounds jerr...motosikal yang baru dorang beli dalam sebulan tu pun takder aper2...wbgmanapun saya membawa mereka ke klinik berdekatan untuk mendapatkan rawatan...ehmmm Alhamdulillah semua nya okay2 jerr....Mereka tak mau buat report polis....cuma minta gantirugi!!!(seluar dan baju yang dipakai...baru beli maa,motorsikal yang bercalar ..di handle n dirim depan...serta kos rawatan).....okaylah tu,asal dorang tak aper2 kira okaylah tu....Keretaku????...emmm,nak nangisss...yang pasti,kos repair nyerr nanti lebih banyak ooo dari gantirugi itu!!....takperlah,redha jerr,dah kita yang bersalah!!...bukan senang nak tambah iman kannn...perlu bersabar dan bersyukur serta melihat segala kejadian ini adalah dari NYA jua...Sujud syukur pada Nya atas segala CINTA.






Tuesday, February 8, 2011

Puff Tuna Pancawarna.....istimewa untuk Kak Soofea

Salam......., bersiaran kita lagi ek.....kali ni nak ajak uols, teristimewanya kepada para ibu yang hebat2 di luar sana sama2 share perasaan ini.......buat pengetahuan uols akak buat puff tuna ni dalam keadaan tergesa2 tapi tetap dengan penuh kasih-sayang.......tambahan ianya permintaan anak kedua akak... Kak Soofea,akak buatkan khas untuk dia....sebabnya masa tu dia sedang dirawat di Hospital kerana serangan ASTHMA (A.E.B.A).....tuna adalah peberet Kak Soofea...Si ibu ngan rela hatinya melayan...(mana2 ibu pun dalam dunia ni akan buat benda yang sama kan....i missed my mom...Al-fatehah utk mu Mak).

Tengoklah...puff akak terlebih bako ko...maklumlah,gesa2....baru jerr balik dari tempat kerja,langsung buat kerja ni.....pas tu siap2kan barangan Kak Soofea n Si Ayah n terus ke hospital *ngabas* dorang....

Akak sengaja tambahkan telur rebus dalam inti nyerr.....ehmmm sedap kata Kak Soofea.




Kini Kak Soofea dah sihat kembali...semoga Kak soofea terus sihat walafiat dan ceria serta menjadi anak yang berjaya di dunia dan akhirat.....Love u darling!
Kat bawah ni,akak sertakan reserpinya ek...korang cuba lerr ya!

Bahan2 untuk inti:

1 tin kecil tuna dalam air cap ayam
1 labu bawang besar holland dipotong dadu
1/4biji setiap satu lada benggala merah,hijau dan kuning dipotong dadu
sedikit lada hitam
sedikit garam
3 sudu besar mayonaise rendah lemak
sedikit mixed herbs
cara2nya:
campurkan kesemua bahan2 itu dan digaul rata,balancekan rasa garam ,lada hitam serta mayonaise....

Bahan pastry:
guna Kawan puff pastry jerr .... 1 bungkus

bahan tambahan:
2 biji telur ayam yang telah direbus dan dibelah enam
sebiji telur kuning yang telah dipukul

cara2nya:

canaikan pastry kemudian isikan inti berserta telur dan ditekan tepi pastry dengan hujung sudu,dioles dengan kuning telur sebelum dibakar,bolehlah dibakar pada kepanasan 180`c utk 25min-30min......Selamat Mencuba Dan Beramal.

Saturday, February 5, 2011

.......kenapa susah sangat nak lepaskan 2010 erk!

SALAM sayang dari akak(ehh!.. rasa bahagia plk. bahasakan diri *akak*...sedar diri wakk!)

wakk.....cerita pasal title kat atas,rasa macam sayu dan nak menangis hati ini...tak tau kenapa???

dah beberapa kali nak entri title nih....tapi asyik tergendala jerr dan lagipun tak tau nak mulakan macamana......macam2 rasa....pilu dan sayu jerr,dalam dok berkira2 dah february dah haaa.....rasanyer belum terlambat untuk akak mengucapkan HEPI NEW YEAR kat uols kot...rasa nyer inilah ucapan happy new year pertama akak kot utk this year...kat FB pun akak tak terucapkan sbb....susah sangat nak lepaskan 2010!!!!

TWO ZERO ONE ZERO....... banyak sangat yang berlaku.....suka dan DUKA (uiissh akak dah start nak menangis dah haaaaa...DUKA memang DUKA).......hampir tiga bulan berlalu!!!!!tapi masih aku terasa.....Makkkkkk kami rinduuu makkkk......akak masih sedang belajar meredhaii aper yang berlaku.....sori akak tak dapat nak teruskan.....


24/02/2010
Salam sayang.......rasa macam dah dapat kekuatan jerrr....dah nak abisss bulan february pun....minggu lepas,tak ingat dah hari aperr(Selasa atau Rabu).....akak bertemu mak akak....hilang sekejap rindu yang membara ni.........akak sedang sibuk di dapur....biasalah kalau cuti2 di rumah mak dulu....pagi2 dah sibuk memasak di dapur dengan mak....sedang akak memegang *tangkai* pemegang pan, sedang memanas roti canai....tiba2 tangan mak memegang tangan akak(bertindih tangan di pemegang pan tuu) dari arah belakang....sambil berkata...* dah mak panaskan tadi niii .....ko panaskan lagi ke...*(perkataan tu,mak memang selalu guna)......akak tersentap dengar suara tu...ee eehh,makkkkkk!!!!....terus akak pusing ke belakang.....mak senyummm sambil mengetap bibir macam yang mak selalu buat....(rindu)...akak pu apa lagi sambil bersorak dan memeluk mak(mak! mak! mak!...rindu kat mak !rindu kat mak!...,,ee eeh.... mak balik...,mak balik...macam tulah akak bersorak....).....akak peluk dia kuat2 rapat2..akak rasa puas dapat rasa kehangatan tubuh dia....akak cium berkali2 pipi dia....kanan kiri silih berganti.....pastu akak cucuk perut dia macam yang mak selalu buat kat kita org !!!...mak ketawa(ketawa nyerr macam biasa tak berderaii....sekadar senyumm lebar...mak memang macam ni...sederhana orang nyerr).....pastu akak sambung peluk dia puas2.......tiba2 akak nampak wajah ayah berdiri di belakang mak......tapi ayah selamber jerr......huhhhhhh ayah tak nampak mak!!!!(ayah tak perasan mak punn)........huhuhuhu...sedihhh!!!!!.......BARUlah akak sedar yang mak cuma datang untuk sebentar....akak terus peluk makk macam tak nak lepaskann....sambil airmata akak mengalir deras......mak tetap tersenyum dipelukan akak........

Sedar tak sedar(separuh sedar kot...)....huby kat sebelah sedang memujuk......Yangggg!....dah yang...sabar lerr.....jom bangun jom...(sambil memeluk akak). Jom bangun ambil air sembahyang!.....malam tu kami bertahajjud...NIKMAT!

Semenjak mimpi tu......akak seperti mendapat kekuatan baru,syukur Alhamdulillah......sebelum ni akak macam terawang2 rasanya....apa yang akak buat serba tak kena....sering terkejut atau tergamam.....sampaikan tempoari akak terasiden gara2 fikiran kacau....Mak memang HEBAT.....dari dulu sering ajer dia memberi kekuatan dan keyakinan.....ingat lagi macam mana mak protect akak dan anak2 akak semasa meredahi ribuan manusia di AL-RAUDHAH di Masjid Nabawi.....suatu ketika dulu semasa kami sama2 mengerjakan UMRAH....amazingg!!!(lain kali akak citer erk....)

Kepada sesiapa yang masih mempunyai orang tua...hargailah mereka!...pandang,peluk,cium dan belailah mereka sepuasnya.....ingatlah doa makbul itu ada pada mereka. Semoga Allah menempatkan roh mak akak dikalangan orang2 yang beriman dan dilepaskan azab kubur sehingga hari kiamat,aminn..... Akak masih bersyukur,akak masih diberi kesempatan untuk menjaga Ayah....InsyAllah!

Friday, February 4, 2011

Kueh Cucur

Salam bersiaran sekali lagi.....apa khabar semua??? cuti Raya Cina kali ni panjang erk!...anak2 memang hepi dah tu asyik lerr lapor....kata Kak Long yang dok asrama...bu, qado bu!!! budak2 asrama kalau balik bercuti bukan nyerr qado tidur jerr,makan pun berqado......sabau jerr lerr....permintaan dorang memang macam2,pandai2 Si Ibu lerr mengayakan nyerr....dorang hepi jerr....Alhamdulillah anak2 tak banyak kerenah,tak banyak pantang larang....cuma seafoods, akak hati2 sket sbb anak2 akak ASTHMATIC.......kueh2 tradisional pun dorang okay jerr!

Eeeewahhh kali ni nak tayang kueh tradisional kat uols (yang lama dilupa jangan)......kueh ni nampak macam biase jerr....banyak terjual di gerai2,kannnn .... tapi akak ada pengalaman tersendiri nak expert buat kueh nih...macam2 reserpi dah akak cuba tapi tak menjadik,anak2 n Si Ayah sampai dah tak larat nak makan kueh cucur yang tak berapa nak menjadik.....sehinggalah akak ketemu Mak Safwan (tak ingat dah nama makcik nih,ingat ke nama anak dia jerr...Safwan!).

Safwan n Mak dia berniaga bahulu n kueh bakar.....akak ketemu diorang kat satu expo di pekan Rembau...masa tu diorang jual kueh nih sebagai jualan sampingan....haaa masa tulah Mak Safwan nih mengajar....makaseh banyak2 makcik,semoga makcik masih sihat n dimurahkan rezeki...aminn.....haaaaa layanlah reserpi kueh nih kat bawah erk!....ingat 1,1,1,1,senangkannnn...Selamat Mencuba Dan Beramal!


bahan2nya:

satu cawan tepung gandum
satu cawan tepun beras
satu cawan gula (boleh campur gula merah dan gula putih atau g.merah atau g.putih shj)
satu cawan air
minyak untuk mengoreng



cara2nya:

-Ayak tepung2 itu ke dalam satu bekas yang bertutup(tupperware/tipuware)
-campurkan gula dan air ke dalam bekas tepung tadi (gula merah bolehlah dilarut dengan air itu terlebih dahulu dan ditapis)
-gaul rata bahan2 itu sehingga tidak berketil2
-tutup tupperware/tipuware dengan baik dan disimpan untuk tempoh 8-10 jam
-boleh lah digoreng dengan api yang perlahan(paling kecil pun tak aper)
-minyak sedikit sahaja,sekadar tenggelam untuk sekeping cucur
-haaaaa,yang penting kena pakai kuali yang kecil tetapi tebal(biasanya berwarna hitam)....baru kueh jadik cantik,gebu dan bersarang didalam nyerr...tak caya...cubalah!!

Wednesday, February 2, 2011

GIGI TAK SAKIT,JUMPA DOKTOR GIGI JADI SAKIT GIGI













salam.....jumpa sekali lagikk....Hari ni sibuk sangat...macam hari2 cuti sekolah yang lain....para ibu pasti sibuk.....3 orang anak saya dah mula cuti sekolah,esok hari raya cina kan....pagi2 dah masak Nasi Dagang untuk seisi keluarga...renyah jugak nak buat nyerr.....tapi sayangkan beras nasi dagang yg dah berbeli dec. ari tu....so gagah kan jugak lerr membuat nyerr....tapi ralat tak teringat nak ambil gambar tadikk,sebab semua orang dah kelaparan.......next time lerr ya,kita jamu mata.

Next,gi jemput Kak Long kat asrama...SMAP LABU......biasa lerr cik mek sorang nih....sokmo2 lambat turun...sabau jerr lerr...yang pasti dia pandai ambil hati !!!!Cepat sket Kak Long oiii,ibu ada appt. ngan doktor gigi nih.......terus bergegas ke bandar Seremban,dalam hati berdebar semacam jerrr.......pekara paling takut lerr,nak jumpa DENTIST!!!!(semua org pun gitu kan.....).

Syukur Alhamdulillah sampai kat Klinik on time...takyah tunggu lame2 terus jerr masuk jumpe dr, DR HO......KLINIK PERGIGIAN INTEGRAL nih memang popular kat bandar Seremban .....memanjang penuh jerr.....biasanyer jam 7.00am dah ambil nombor (awal gilerr kann..),akak cleaner klinik yang serah nombor.....pastu kul 8.30 kena register,kalau tak.... consider disqualified....jawab nyerr tiiitik!!!!...haaa beratur lerr nunggu giliran!

Dr HO memang pro....umur nyerr dah nak 50 thn kot (tak pernah tanya lah plk)..memang pakar dalam *Root Canal Treatment*....kebanyakan kes nyerr memang tu jerr...sbb DR Ho dapat byk rujukan kes yg same....so kira dia expert lerrr kan!....wahhh promo baek punye!(dia selalu bagi saya 50% off...hahahha)......bila masuk jerr,dr Ho tanya.....yess dayang, lama tak jumpa.....kenapa ni?.....takk,nak buat CROWN jerr (haaaa,ingat princess jerr pakai crown...gigi akak pun nak jugakkk...) ...... hei,bukan ke you buat root canal treatment tu dah one year....(kuat ingatan dr. nih...)....yaya....betul,terlupa nak datang lerr dr Ho (yang sebenarnyer.....kecut,takut nak datang berulang-kali ke klinik gigi....pengalaman buat root canal treatment tu....huuhh ngeri!! does a root canal treatment hurt???....rasa dulu baru tahu!!!)....okay,biar I check dulu.....gigi ni,kena dibersihkan semula dan ditrim,kemudian kita buat mould....lagi 2 minggu,baru kita pasang CROWN.....sebelum tu I bius dulu.....umang aiii dongar bius jerr...tercapang telingo(nangis si NABIL)....walaupun saya selalu buat kerja ni...tapi bila bab diri sendirik lebih kurang uols gak lerr..hehee.....terangkat kaki den takala dr. Ho membius especially masa jarum bius tu menusuk ke hard palate......uissshhh apasal lerr cari masalah hari ni erk,GIGI TAK SAKIT,JUMPA DR. GIGI JADIK SAKIT GIGI !!!!.....untuk menyedapkan hati saya..dr Ho buat lawak!!! hi! dont worry I still pasangkan u crown ari nih...TEMPORARY ACRYLIC CROWN!!!....ya lerr,cuma beza nyerr,crown ni tak kuat so tak boleh gigit makanan yang agak keras....

Syukur Alhamdulillah semua nyerr dah selesai untuk hari ini,2 minggu lagi jumpe DR HO semula...hohoho (rasa nyerr masa pasang crown tak sakit kot)....okay ler, chalow dulu erk,tak tertahan dah nih.... denyutan kesakitan nyerr makin terasa,huuuh kena cari Panadol nih....kadang2 adalah baik untuk kita merasa sedikit kesakitan untuk menginsafi diri dan bukan ke kesakitan itu menghapus dosa2 kecil sekiranya kita meredhainya....aminnn!

Tuesday, February 1, 2011

TQVM cikguAniAziz@HoneyNS

SALAM.....apa khabar semua...ehemmm...lama dah tak update entri erk.....rasa2nya dah dapat semangat baru nih...sejak jumpa my fren CIKGUANIAZIZ@HONEYNS semalam.....Ani ko nak tau!!!! heboh semalaya saya mencari no contact awak...carik dalam hp,tak jumpa.....ingat kat kawan kita Ina n afid,tak pasal2 Mr Kudan pun terlibat same.......tup tup pas dapat no tu.....n cuba mendail....huh kuar nama cikguaniaziz.....apa punye formal da......tak ingat buh atas nama aperr sebenarnyerrr.....
TQVM ya kawan....banyak dapat info/pelajaran dari awak.....senang2 kita datang lagi ofis awak yang vogue itu....eh eh eh....awak memang banyak tolong saya erk....sampai nak dapat kan boyfren pun awak yang tulung....makaseh ya......lupa lah wak, nak ambil ngambor semalam,tu arrr asyik berceloteh yo.....kalau induk dah berceloteh(celoteh induk.blogspot.com) nak buek camnor...dongar yolah!!! hahahaa.....