Total Pageviews

Saturday, March 12, 2011

KELEPONG/BUAH MELAKA/KEKOH2 CHA








As Salam......Kelepong ke,Buah Melaka ke,Kekoh-Kekoh Cha ke atau Kelepon ke......semuanya same jerr......semuanya sedap belaka....kalau bulan puasa,ehmmm kuih ni mesti jadi popular luar biasa nyer....kan kan kan....tak jemu kan...nak cuba?....jom zazzz resepi kat bawah...Selamat Mencuba Dan Beramal.
bahan2nya:-
Tepung pulut 1/2 kampit
air santan 2 sudu besar
air daun pandan dari 3/4 helai daun pandan anggaran 1 cawan
air secukupnya
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
gula enau yang di potong kecil2(kiub) atau disagat pun okay
kelapa parut 1/2 biji....ambil bahagian putih sahaja
cara2nya:-
masukkan tepung pulut kedalam satu bekas,ditambah santan ,air pandan dan garam yang dibancuh ngan sedikit air.....gaul biar sekata sehingga cukup lembut....pastu digentil bulat dan diletakkan gula enau didalamnya.... sementara itu rebus air didalam periuk hingga mendidih dan dikecilkan api.......gentilan/butiran buah melaka tadi bolehlah direbus.....bila dah terapung(ooopocot kelepong)...biarkan sebentar...kemudian bolehlah diangkat menggunakan penapis kecil.....pastu golek2kan ia didalam parutan kelapa yang digaul ngan sedikit garam......haaa bolehlah dihidang.....sure kekoh2 cha di dalam mulut.

1 comment:

  1. mesti kitak blaja masak tok dr arwah mak kitak nak...hmmm

    ReplyDelete