Total Pageviews

Monday, June 21, 2010

Sup Ayam Istimewa

Sup Ayam Istimewa


Istimewa ke?????? ia jadi istimewa sebab pada ari ni itulah satu2nya lauk yang dimasak......jadi ia istimewalah!!!!! the only one!!! sebab nak cepat,semua ahli keluarga dah lapar.......baru balik dari menziarah kawan (admitted) di Hospital Columbia...sakit tulang belakang(PID).......jom layan resepi ini............best di makan bersama nasi putih,bubur nasi atau roti...cubalah!!!....consider balance diet tau!!!!.................



bahan-bahannya:

1 ekor ayam sederhana besar dipotong kecil dan dibersihkan,sebaiknya dibuang kulit(1kg,cukup2 utk kami anak beranak)
5 biji kentang di kupas kulit dan dibersihkan(rendam dlm sedikit air supaya ianya tidak hitam)
1 batang lobak merah dipotong jejari kasar2.
3 batang serai dititik
2 - 3 sudu besar rempah sup dibancuh dengan air panas menjadi pes

bahan penumis

4 beradik(kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang dan buah pelaga)
2 ulas bawang merah diracik halus
1 ulas bawang putih diracik halus

bahan kisar

5 - 6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1.5 inci halia
2 inci lengkuas
kalau suka tambah 1 biji bawang besar(holland lagi best)
5 - 6 biji lada hitam

cara2nya

-masukkan minyak sayur2an di dalam periuk(sedikit ajer,2 -3 sudu besar,ayam akan mengeluarkan minyak - lemak!!!)
-tumiskan bahan penumis,agak garing masukkan bahan kisar,tambah garam sedikit dahulu(petua nak bagi bahan kisar cepat naik minyak),setelah itu tambahkan pes sup tadi,klu pekat sangat tambah air....biarkab meredih agar bahan2 masak sempurna (nanti sup tahan lama)....
-setalah nampak naik minyak dengan sempurna tambahkan air panas secukupnya(1 - 1.5 liter),biarkan betul2 mendidih baru masukkan ayam dan serai(megekalkan kesegaran dan jus dlm ayam terpelihara).....jgn dikacau,biar ayam masak dahulu baru dikacau(mengelakkan bau hancir ayam)........tambah kentang, garam dan gula(1/2 sudu kecil) secukupnya,saya tidak menggunakan bahan perasa langsung(tak tahan,pening kepala)....biar ayam dan kentang agak empuk,barulah dimasukkan lobak merah atau klu suka batang saleri pun best gak!........masak sekejap dan boleh lah dihidangkan,ditaburkan daun sup dan bawang goreng(kepada yang suka pedas,boleh tambah cili padi sebiji2 atau diracik)...........best dimakan ketika panas2.....Selamat Mencuba Dan Beramal.

2 comments: