Total Pageviews

Sunday, February 27, 2011

EMPAL DAGING BATANG PINANG

As-salam...salam bersiaran sekali lagi.....binggung nak masak apa ekk...kadang2 jadi buntu idea...pagi2 sebelum ke pasar mesti buka petiais sambil mulut mengomel(dah jadi kebiasaan kot)...Bikkk,kita masak apa hari ni Bikk....Bibik yang setia(jawabanya standart!)....suka hati ibukkk!!...tapi pagi ni lain sket...kaya ngan idea kot si Bibik hari ni....atau memang dia kepingin merasa!!!...buk!masak Empal Daging saje....senang saje buk,lagian anak2 pasti suka....hehehehe,aper2pun makaceh Bik,kasi idea...n resipi ngak!

.....jadilah si Empal Daging Batang Pinang...ermm not bad!...simply delicious!

Resipi asal takder sayur2an...akak saje tambah buat pemikat si anak2 meriah!

*Ermm...sedep sekali bukk...saya jadi kagen same Indon*


Bahan2nya:-
Daging Batang Pinang......400gm dihiris nipis
2 sudu besar biji ketumbar
bawang kecil....5/6 ulas dikisar
bawang putih.....3/4 ulas dikisar
garam secukupnya
serbuk kunyit...anggaran 2/3 sudu kecil
asam jawa....11/2 sudu kecil(akak guna yg tanpa biji tu...ADABI)
sayur Buncis......8/10 batang dipotong jejari anggaran 1"
akak tambah cili benggala merah n kuning(kebetulan ada balance)..dipotong memanjang
akak tambah(option)...1 sudu kecil serbuk lada hitam
minyak untuk menggoreng(corn oil)...5/6 sudu

cara2nya:-
Perapkan daging bersama bahan2 di atas kecuali sayur2an dalam anggaran 1/2 jam....panaskan minyak...pastu masukkan daging tadi...goreng sehingga agak garing...pastu masukkan sayur Buncis...balancekan rasa masam,masin n manis...kalau dah ok rasanya...masukkan cili benggala...gaul lebih kurang dan diangkat....haaaa dah pun SIAP!!!....cepat,mudah dan sedap. SELAMAT MENCUBA DAN BERAMAL



No comments:

Post a Comment