Total Pageviews

Sunday, February 13, 2011

Baby Share Kek Besday Ngan Ayahda......*NUTTY FRUTTY*


Kek *Nutty Frutty* .......nama diberi,buat anakda kekanda tersayang,lautan api lagikan kuredahi,alahai takat kek besday....no hal lah sayang.....(berlagaklah plk)....N3 kali ni akak siarkan acara sambutan besday utk my little Dees dan suami tercinta...sederhana jerr...sambut ngan famili jerr...Kali ni ianya lebih bermakna.....kerana Atok turut serta,dulu Atok dok kat kampung ngan Wan......(sedih!!...al-fatehah utk mak).......


*Nutty Frutty*

bahan2nya:
-3 cawan tepung naik sendiri
-1 cawan gula castor
-1 cawan campuran (1/2 cawan butter yg telah dicairkan n 1/2 cawan minyak jagung mazola)
-3 biji telur ayam
-1 sudu kecil soda bicarbonat
-1 sudu kecil perisa vanilla
-3 biji buah apple hijau(diparut bila dah dekat nak masukkan dalam adunan nanti....,akak perah sket sebelum memasukkannya ke dalam adunan....takut berair sgt nanti)
-1 1/2 sudu kecil lemon zest
-1/2 biji jus lemon diperahkan kedalam buah apple yg telah diparut
-1/2 cawan kepingan nenas (nenas dalam tin ....ayam brand)....juga diperah keluar jusnya sedikit
-1/2 cawan cranberry kering (akak guna apa yang ada di dapur akak jerr...rasanya boleh gak digantikan dgn buah2an kering yang lain)
-1/2 cawan kacang badam yang telah diracik
-1/2 cawan kacang hazel di pecah kasar
- 1 atau 2 biji pisang berangan (120gm)...di lecek seminit sebelum dimasukkan ke dalam adunan


cara2nya:
masukkan kesemua bahan2 kecuali kekacang n buah2an.....dan di gaul sebati hingga agak kental....kemudian masukkan lecekan buah pisang,kacau rata....dan dimasukkan parutan apple,kacau rata sekali lagi....akhir sekali masukkan nuts n all d fruits....n lemon zest too.....kacau rata dan dibakar dalam loyang non-stick 8" pada kepanasan 180`c.

Senang!! kan.......bahan2 nuts n fruits tu ikut kesukaan memasing lerr...tiada paksaan,kecuali apple n banana tu.....ianya bahan asas lerrr...okay! Selamat Mencuba Dan beramal.
Anakda dan Ayahda ..... setiap tahun akan share kek besday...okaylah tu!!








Sedappp!! nyummilicioussss!!.......yang penting berkhasiat...










Bonda yang paling hepy!!......hilang ponek tekau!!













Memanjakan ayahda.......bab ni, baby memang HEBAT!!!












Atok insan yang sangat ISTIMEWA......








Semoga kebahagiaan ini berkekalan hingga ke akhir hayat.......tiada yang lebih bahagia dari melihat kebahagiaan insan2 yang tersayang.....semoga hidupku matiku didalam IMAN.....



3 comments:

  1. salam dayang..hepi besday wat mrhubby & ur lil dees..moga sentiasa dirahmati olehNya..amin!!

    ReplyDelete
  2. eh mana resipi kek nutty fruty tuh?? nmpak sodaap!hehe..

    ReplyDelete
  3. salam ina...tu arr,dah ada kat post tu resipinya...haahaaa terpost awal lerr n3 tu...lum expert laeii tekau....jgn gelak bosar bonar yo!!

    ReplyDelete