Total Pageviews

Tuesday, February 8, 2011

Puff Tuna Pancawarna.....istimewa untuk Kak Soofea

Salam......., bersiaran kita lagi ya.....kali ni nak ajak uols, teristimewanya kepada para ibu yang hebat2 di luar sana sama2 share perasaan ini.......buat pengetahuan uols akak buat puff tuna ni dalam keadaan tergesa2 tapi tetap dengan penuh kasih-sayang.......tambahan ianya permintaan anak akak... Kak Soofea,akak buatkan khas untuk dia....sebabnya masa tu dia sedang dirawat di Hospital kerana serangan ASTHMA (A.E.B.A).....tuna adalah peberet Kak Soofea... ibu ngan rela hatinya melayan...mana2 ibu pun dalam dunia ni akan buat benda yang sama kan?...i missed my mom...Al-fatehah utk mu Mak.

Tengoklah...puff akak terlebih bakar nko...maklumlah,gesa2....baru jer balik dari tempat kerja,langsung buat kerja ni.....pas tu siap2kan barangan Kak Soofea dan Si Ayah utk bawa ke hospital. Akak bawa puff tuna ni *ngabas* drang 😉

Akak sengaja tambahkan telur rebus dalam inti nyer.....ermm sedap kata Kak Soofea.




Kini Kak Soofea dah sihat kembali...semoga Kak soofea terus sihat walafiat dan ceria serta menjadi anak yang berjaya di dunia dan akhirat.....Love u darling!
Kat bawah ni,akak sertakan reserpinya ek...korang cuba lerr ya!

Bahan2 untuk inti:

1 tin kecil tuna dalam air cap ayam
1 labu bawang besar holland dipotong dadu
1/4biji setiap satu lada benggala merah,hijau dan kuning dipotong dadu
sedikit lada hitam
sedikit garam
3 sudu besar mayonaise rendah lemak
sedikit mixed herbs
cara2nya:
campurkan kesemua bahan2 itu dan digaul rata,balancekan rasa garam ,lada hitam serta mayonaise....

Bahan pastry:
guna Kawan puff pastry jerr .... 1 bungkus

bahan tambahan:
2 biji telur ayam yang telah direbus dan dibelah enam
sebiji telur kuning yang telah dipukul

cara2nya:

canaikan pastry kemudian isikan inti berserta telur dan ditekan tepi pastry dengan hujung sudu,dioles dengan kuning telur sebelum dibakar,bolehlah dibakar pada kepanasan 180`c utk 25min-30min......Selamat Mencuba Dan Beramal.

1 comment: